”De kan inte stoppa musiken på nätet”

Aftonbladets nätläsare tror inte att domen betyder slutet för Napster

NÖJE

På fredag kan den populära musiksajten Napster stängas ned.

Där laddas miljoner låtar ned - varje dag.

Men Aftonbladets nätläsare, nära 87 procent av 18 271 läsare, tror inte att det betyder slutet för gratis musik på nätet.

Foto: AP
HAR FÖRÄNDRAT ALLT Shawn Fanning, 20-åringen som startade Napster, har fått 50 miljoner att registrera sig. Även om webtjänsten försvinner efter den här veckan, har han skakat om skivbranschen i grunden. Flera artister talar nu om att hoppa av bolagen och sprida sin musik på nätet.

Striden om gratis-musiken kan vara på väg att avgöras i USA.

Protesterna mot Napster, sajten där vem som helst gratis kan ladda ner musik från nätet, har varit många - och högljudda.

Senast var det Per Gessle från Roxette, själv Napster-användare, som upprördes av att någon lagt ut gruppens nya singel som inte kommit ut i skivbutikerna än på Napster.

Förra året lades Madonnas nya CD Music ut på nätet flera veckor innan den släpptes till hennes stora ilska.

De är i gott sällskap.

Metallica stämde fansen

Heavy Metalbandet Metallica har varit en av Napsters mest aggressiva motståndare, och hävdade när de drog 300 000 fans inför domstol att de som låtskrivare och musiker förlorar STIM-pengar.

En artist som går på tvärs är Courtney Love i Hole som själv lagt ut outgivna duetter med maken Kurt Cobain från Nirvana.

Radiohead uppmanade i somras sina fans att spela in gruppens låtar vid konserter och lägga ut dem på nätet.

Många Napster-användare har nu fått som vana att ladda ner musik och tänker inte låta sig stoppas av en nedläggning av Napster.

Musiken laddas ner genom att användarna byter ljudfiler med varandra.

Aftonbladets nättidning har frågat läsarna om Napster-domen betyder slutet för gratismusik på nätet.

Och nätläsarna svarar med en övertygande majoritet, 86,9 procent av 18 271 som svarat, att så blir det inte.

Många Napsteranvändare tänker fortsätta att ladda hem musik från andra sajter.

Ministern anmäldes

En av landets mest kända Napsteranvändare är statsrådet Ulrica Messing som laddade ner musik på en CD som hon sedan tog med till en fest.

Hon polisanmäldes men överåklagare Björn Ericson lade ner ärendet eftersom det rörde sig om ett enstaka exemplar.

I Sverige har många artister, skivbolag och andra i branschen som tjänar pengar på musik befarat att nedladdning av musik från Napster leder till att färre köper CD.

Cd-försäljningen ökade

Men statistiken visar att oron är obefogad: Cd-försäljningen har tvärtom ökade förra året med 2,9 procent och vissa hävdar att det istället handlar om ett "win-win game" - att alla tjänar på Napster:

Musikintresserade får tillgång mer musik och fler artister genom Napster och de vill sedan köpa CD:n istället för att ladda ner den på hårddisken hemma.

På fredag avgör en appellationsdomstol Napsters öde. Men fortfarande finns tjänsten kvar där nätanvändare kan koppla upp sig och byta musikfiler med varandra.

Just nu går sajten för högtryck, många av de 50 miljoner registrerade Napster-användarna passar på att ladda hem musikfiler innan fredag.

Inga-Lill Hagberg