Här är alla nomineringar

”Gladiator” kan ta storslam - nominerades till 12 Oscar

NÖJE

Fem nomineringar till ”Chocolat” - men ingen till Lasse Hallström för regi.

Den klassen dominerades i stället av Steven Soderbergh - som fick nomineringar för två olika filmer.

Roy Andersson fick ingen Oscarsnominering.

Russel Crowe i Gladiator som fick 12 nomineringar

”Chocholat”, Lasse Hallströms dramakomedi om lust och sötsaker i en liten fransk by, fick fem nomineringar till årets Oscargala, när Kathy Bates presenterade årets nomineringar i Beverly Hills.

Juliette Binoche blir en av de fem som får göra upp om statyetten för bästa kvinnliga huvudroll. I bästa kvinnliga biroll såterfinns Judi Dench - dock inte Lena Olin som också var kandidat till rollen.

Dessutom fick ”Chocolat” nomineringar för bästa film, manus och filmmusik när de 23 kategorierna presenteras.

Men även om filmen tar storslam vid galan kommer inte Hallström att få gå upp på scenen i Los Angeles den 25 mars.

Någon nominering för bästa regi fick han nämligen inte.

Soderbergh historisk

Det fick i stället Steven Soderbergh. Två gånger, till och med. Soderbergh, som är en av USA:s mest produktiva regissörer, hann få med två storfilmer under 2000 - ”Erin Brockovich”, med Julia Roberts (som nominerades till bästa kvinnliga huvudroll) och ”Traffic” som också fick flera nomineringar.

Soderbergh blev därmed historisk. Det har bara hänt en gång tidigare - 1938 - att en regissör nominerats för två filmer samma år.

”Gladiator” populärast

Allra flest nomineringar - 12 stycken - fick ”Gladiator”, Ridley Scotts storfilm med Russell Crowe och Joaquin Phoenix i rollistan.

Crowe och Phoenix är nominerade - och ”Gladiator” kan också få pris som bästa film.

En annan stor vinnare - om man nu kan tala om vinnare när det handlar om nomineringar - är ”Crouching Tiger, Hidden Dragon” med 10 nomineringar.

Bland annat i kategorin Bästa utländska film - där den slipper tampas med Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen”, som på förhand var tippad som Oscarkandidat men inte föll juryn tillräckligt i smaken.

Björk och Bob slåss med Sting

”Årets sång”-klassen innehöll några intressanta debutanter på Oscar-scenen.

Björk är nominerad för sången ”I've seen it all” från ”Dancer in the Dark” - tillsammans med Lars von Trier, som står som textförfattare. Eftersom de inte är världens bästa vänner sedan den ganska stormiga inspelningen, skulle det vara kul att bara se dem gå upp på scenen...

Men i så fall ska först motkandidaterna övervinnas. Och det är inga dåliga namn. Självaste Bob Dylan, som blev så biten av manuset till ”Wonder boys” att han skrev låten ”Things have changed” till den, är en av dem. Årets (programenlige) Disney-kompositör är Sting, som gjort musiken till ”Kejsarens nya stil”. Om ”My funny friend and me” kan slå ut Björk, Bob, eller Randy Newman, som är nominerad för 14:e (!) gången med ”A fool in love” från komedin ”Meet the parens” - det återstår att se.

Tom Hanks - igen?

I de tyngsta skådespelarklasserna är det gott om välkända namn - men ett nytt. Förutom Russel Crowe i kategorin manlig huvudroll återfinns Ed Harris och Geoffrey Rush...och Javier Bardem. 32-årige Bardem har fått sitt genombrott med dramat ”Before night falls”, en film med liten publik men lysande recensioner.

Och det går knasppt ett år utan att Tom Hanks nomineras. Men hans insats i ”Cast Away” där hans motspelare under större delen av filmens två timmar är - på sin höjd - en volleyboll, var en solklar kandidat till nomineringen, även om det ska mycket till för att Hanks ska få gå hem med en tredje Oscar.

...och Julia - till slut?

I damernas klass får Binoche hårt motstånd. Julia Roberts är uppe bland de fem för tredje gången - efter att ha blivit sidsteppad för både ”Pretty Woman” och ”Blommor av stål” - kan Oscarjuryn verkligen neka henne en framgång den här gången?

Roberts, som hade en rätt djup karriärsvacka under åren efter ”Pretty Woman”, är nu definitivt tillbaka bland de största.

Joan Allen, Laura Linney och Ellen Burstyn vill säkert också ha ett ord med i laget.

Trailers

Se trailers på några av de Oscarsnominerade filmerna.

Här är nomineringarna

Mattias Källman