”Sprängaren” får två uppföljare

Helena Bergström praoade på Aftonbladet inför filmerna

1 av 2
Inför inspelningen av ”Sprängaren” var Helena Bergström på besök på Aftonbladet.
NÖJE

Snart startar filminspelningen av Liza Marklunds succéroman ”Sprängaren”.

Och nu har Colin Nutley, SF och TV 4 gjort klart att det blir två filmer till.

- Vi räknar med att vara i gång med ”Paradiset” till hösten, säger Helena Bergström som spelar journalisten Annika Bengtzon.

Hösten 1998 kom Liza Marklunds första deckare om kriminalreportern Annika Bengtzon.

Nu är hon en av landets mest kända romanfigurer. "Sprängaren" har sålts i över 600 000 exemplar, "Studio Sex" i nästan en halv miljon och "Paradiset" i 160 000 sedan i höstas.

På bio ska hon gestaltas av ett annat lika känt ansikte - Helena Bergström, aktuell i både "Livet är en schlager" och "Gossip".

- Jag har länge velat göra något i thrillergenren, säger Helena.

När hon läste "Sprängaren" föll alla bitar på plats. Hon tyckte om både historien och att huvudpersonen var en kvinna med många bottnar.

- Det är inte en enkel actionhistoria utan en "tänk om". Tänk om Stockholm skulle få sommar-OS och någon skulle spränga OS-stadion i luften ett halvår i förväg. Och så handlar det om etiken och moralen i kvällspressen.

- Annika Bengtzon är intressant för hon är chef. Hon skyr inga medel för att nå sina mål och är samtidigt småbarnsmamma.

Känner du igen dig själv?

- På scenskolan tyckte många jag var aggressiv. Annars kan jag känna igen mig i det där att Annika bara röjer på, vill få saker gjorda.

Boken är ännu inte skriven

Liza Marklunds två senaste böcker om Annika Bengtzon utspelas några år före "Sprängaren". En del av händelserna i andra boken kommer att finnas med i "Sprängaren".

- För att man ska få en större förståelse för varför Annika är som hon är, säger Helena, som ser fram emot att göra två filmer nästan direkt efter varandra.

"Sprängaren" får premiär i oktober i år och "Paradiset" ungefär ett år senare. Den tredje filmen ska baseras på Liza Marklunds ännu ej färdigskrivna fjärde roman.

Maken Colin Nutley regisserar "Sprängaren". Och rollistan är stjärnspäckad: Örjan Ramberg (som Annikas närmaste chef), Niklas Hjulström (som hennes make), Pernilla August, Maria Lundqvist, Brasse Brännström, Ewa Fröling, Tomas Pontén, Marika Lindström, Reine Brynolfsson, Gunilla Röör, Magnus Krepper, Jacob Ericksson, Tomas Fryk och Per Svensson.

Jan-Olov Andersson