Jan Guillou blir skådis

Gör sig själv i kriminalserie tillsammans med Mankell

1 av 2
ny karriär Författaren och journalisten Jan Guillou provar nu ännu ett yrke: skådespelare. Han spelar sig själv i kriminalserien "Talisman"...   Namn: Jan Guillou Ålder: 57 år. Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm och fritidshus i Roslagen. Familj: Fru Ann-Marie Skarp och två barn, 28 och 29 år gamla. Yrke: Författare, journalist. Inkomst: 4 309 900 kr (1999 års taxering).
NÖJE

Jan Guillou och Henning Mankell har gjort en kriminalserie åt TV 4. Nu gör de skådespelardebut i sin egen serie.

- Vi ska göra det vi är bra på: dricka rödvin och fundera över världens problem, säger Jan Guillou.

Serien spelas in senare i år med författarna själva i rollistan.

- Vi spelar författarna Jan Guillou och Henning Mankell som fått spår på historien och sedan råkar illa ut på olika sätt. Vi är bara med i tio minuter.

Vad handlar historien om?

- Vi tänkte skriva om en förbrytare i stället för som tidigare en polis och en spion, säger Jan Guillou. Men våra kunskaper om förbrytare räckte bara för två program. Därför skrev vi i stället om en dyr tingest som kan stjälas.

Tingesten blev en talisman, och "Talismanen" blir titeln på serien.

- Den är väldigt värdefull och kommer ut på stöldmarknaden. Vi får möta stora tjuvar som stjäl 500 miljoner och småtjuvar som gör inbrott, säger Jan Guillou.

Visas nästa år

Huvudpersonen blir en före detta polis med namnet Wallton - vilket är en sammanblandning av Henning Mankells kommissarie Wallander och Jan Guillous spion Carl Hamilton.

Vem som ska spela den nye hjälten Wallton är ännu inte bestämt. TV 4 räknar med att sända serien i slutet av nästa år.

Johan Andersson