Dataspelet har blivit - nästan - verkligt

Figurerna i filmen ”Final fantasy” ser ut som riktiga människor

1 av 4 | Foto: Colombia pictures
nästan som ett fotografi Animationerna i "Final fantasy" är så verklighetstrogna att det ser ut som om riktiga skådespelare medverkar i filmen.
NÖJE

Spel, film eller verklighet?

En sak är i alla fall säker: ”Final fantasy” vänder upp och ner på begreppen.

”Final fantasy” lär ha kostat över 700 miljoner kronor att göra.

Drygt 200 dataanimatörer, med Japans främsta spelillustratörer och veteraner från produktionerna ”Titanic” och "Matrix" i spetsen, har skapat filmens spöklikt mänskliga karaktärer.

Resultatet: hud utmejslad in i minsta por, hår som rufsar sig i vinden och digitala skapelser med skådespelartalang.

Dyrare än riktiga skådisar

Man kan säga att "Final fantasy" är för människor vad Steven Spielberg var för dinosaurierna i "Jurassic Park".

- Andra avancerade animerade filmer som "Toy story" visar inte fotorealistiska människor. Men här är människor människor - fast ändå inte, säger Helena Eklund på filmbolaget Columbia.

Kan dataanimationer konkurrera ut levande skådespelare?

- Nej, i det här skedet är det dyrare att göra en sådan här film än att göra en vanlig actionfilm. Men i framtiden kan den nya tekniken komma att konkurrera i vissa genrer, till exempel action och science fiction.

Dataspelshjältar är heta i Hollywood just nu.

Skådespelerskan Angelina Jolie är på gång med tre filmer i rollen som "Tomb Raider"-hjältinnan Lara Croft. Tidigare har bland annat spelen "Mortal Kombat", "Wing Commander" och Nintendos Mario begått filmpremiär.

Hollywoodstjärnor gör rösterna

"Final fantasy" är baserad på det mångmiljonsäljande dataspelet med samma namn. Handlingen utspelar sig år 2065 och följer den kvinnliga forskaren Akis kamp mot utomjordiska varelser som livnär sig på levande själar.

Alec Baldwin, Steve Buscemi, Ming-Na, Ving Rhames, Donald Sutherland och James Woods är några av stjärnorna som gett röst åt de animerade rollfigurerna.

"Final fantasy" har svensk premiär den 24 augusti.

Se utdrag ur ”Final fantasy”

Dan Panas