Carola slängs ut ur lägenhet

”Jag bor i en resväska liksom, och det är inte kul när man har barn”

NÖJE

Carola Sögaard slängs ut från sin lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Orsaken är att Tomas Brolin, fastighetens förre ägare, tecknade ogiltiga kontrakt för flera lägenheter i huset.

– Jag har fått veta att det är bra om jag är ute härifrån så snart som möjligt, säger Carola Sögaard.

Carola Sögaard måste lämna sin lägenhet på Östermalm. ”Jag har fått veta att det är bra om jag är ute härifrån så snart som möjligt”, säger Carola Sögaard. ”Jag har någonstans att bo, men det är temporärt.”

Hon är inte ensam. Enligt hyresgäster som Aftonbladet har pratat med står också flera andra personer i huset snart utan bostad.

– Jag har någonstans att bo i och för sig, men det är temporärt. Det är inget ovanligt för mig. Jag bor i en resväska liksom, och det är inte kul när man har barn, säger Carola.

Hon har länge letat efter en ny bostad till sig själv och sonen Amadeus. Helst i ett lugnt område i närheten av Stockholm.

– Målet är en villagata, en återvändsgränd där det ska stå ett fantastiskt vackert hus, säger hon.

Exmaken har kontraktet

Det är egentligen Carolas exmake Runar Sögaard som har ett andrahandskontrakt på lägenheten som Carola bor i. Kontraktet sägs upp på grund av en tidigare tvist mellan Runars kompis Tomas Brolin och den nye fastighetsägaren.

Det började med att sju kontrakt saknades när Tomas Brolins företag Femkes AB lämnade över listan med hyresgäster till den blivande nye ägaren.

Hyrdes ut i andra hand

Köparen begärde flera gånger in de återstående sju kontrakten, men Brolins företag förhalade ärendet och köpet ägde rum ändå.

Först samma dag som den nya ägaren skulle tillträda presenterades de sju kontrakten. De var skrivna från och med just den dagen, men löpte över fem år och skulle både kunna överlåtas och hyras ut i andra hand.

Som lägenhetsinnehavare stod släktingar och närstående till Tomas Brolin, men lägenheterna hyrdes ut i andra hand. Den nye ägaren gick inte med på att Brolin skulle fortsätta ha lägenheter i besittning i flera år. Tvisten gick till rätten. Till slut enades parterna om en förlikning.

I avtalet finns en sekretessklausul som ska förhindra att innehållet läcker ut. Därför får Aftonbladet samma svar från den nya ägarens advokat Karl-Gustav Gripenvik som från Brolins advokat Ulf Mullo och Tomas Brolins pappa Rune, som står skriven på en av lägenheterna.

– Ingen kommentar.

Aftonbladet har förgäves sökt Runar Sögaard för en kommentar. Tomas Brolin vill inte uttala sig.

Markus Lutteman , Tore S Börjesson ([email protected])