Kärleken till musiken

NÖJE
Foto: BUENA VISTA
John Cusack i "High fidelity".

Rätt sånger och rätt attityd är viktiga.

Om man har skivaffär i Chicago, är punklegend i London eller vill hänga med svarta hiphoppare på Staten Island i New York

John Cusack spelar huvudrollen i "High fidelity", men var också med om att producera filmen och välja ut rätt låtar.

Och han har lyckats väl med att fånga kärlek och längtan och ömklighet så som den beskrivs i den bästsäljande romanen.

High fidelity

Roligt om rock och romantik, med en utmärkt John Cusack i huvudrollen som skivbutiksägaren som söker upp alla gamla flickvänner för att få veta vad som gick fel. Skicklig flyttning av Nick Hornbys fina bok till Chicago.

Utmärkt musik och kul. (Buena vista)

The filth and the fury

Välgjord dokumentär där Sex Pistols själva får berätta historien om bandets uppgång och fall. Gjord av Julien Temple, med samma punknerv som deras bästa musik. (SF)

Black & white

Välbärgade vita ungdomar vill vara som svarta och testar sex, knark och våld bland New Yorks hipphoppare och getton. Mike Tyson spelar sig själv i denna syrliga satir om kulturkrockar där alla vill utnyttja varandra. Tyson börjar nästan slåss med Robert Donwey jrs rollfigur som försöker ragga upp honom.

(Egmont)

Ögonblick av lycka

Stephen Rea spelar en övermogen medelålders fotograf som förför unga flickor för att de ska bli hans elever. Och älskade. Sarah Polley spelar det nya fyndet/offret i San Francisco. (Scanbox)

Tigers film

Den nya delen i Disneys flytt av Nalle Puh från bok till vita duken, där Tiger söker sin familj. Inte lika bra som 50-talsfilmen. Och han heter väl Tigger, inte Tiger i AA MIlnes böcker? (Buena vista)

Det okända

Svensk skräck gjord för lite pengar. Handkamera och upplägg påminner mycket om "Blair witch project", och den som vill kan suggereras in i spänningen. Fem forskare kommer till utbränd plats i Norrlandsskog. Vad har hänt och finns det något hotfullt i mörkret?

(Sandrews)

Jag drömde om Afrika

Långtråkigt Afrika-äventyr med Kim Basinger. Verklig historia där Basinger spelar rik italienska som flyttar med sin son och ny man till Kenya för att driva en farm. Många problem och många hot mot hälsa och lycka. Men utsikten är fantastisk. (Egmont)

Kungen & jag

Den gamla historien om engelska guvernanten och kungen av Siam (Thailand), mest populär som musikal. Välspelad av Jodie Foster och Chow Yun-fat, men långtråkig och ointressant. (SF)

Jens Peterson