Kikki: Nu tar jag cellgifter

Ny behandling lindrar hennes värk

NÖJE

I flera år har Kikki Danielsson lidit av reumatism.

Nu behandlas hon med cellgifter för att slippa värken.

- Jag griper alla halmstrån. Jag har hört mycket positivt om det här, så jag hoppas att behandlingen ska kunna hjälpa mig också, säger hon.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Kampen mot reumatismen Kikki Danielsson har prövat många olika behandlingar mot sin reumatism. Nu får hon svaga doser cellgift, något som inte botar sjukdomen men som i alla fall lindrar värken.

Sångerskan Kikki Danielsson drabbades av ledgångsreumatism i mitten av 80-talet. Under flera år kom hon knappt upp ur sängen på grund av värken.

- Det har varit väldigt svårt. Jag har provat väldigt många mediciner, säger hon.

När Kikki Danielsson åtalades för grovt rattfylleri för ett och ett halvt år sedan berättade hon att spriten var hennes "medicin". Hon drack när hon hade ont av sin reumatism, när hon behövde slappna av efter en spelning eller när hon behövde fly bort.

Svaga cellgifter

I dag är hennes behandling mot alkoholismen över - och hon genomgår sedan drygt två månader en ny behandling mot reumatismen.

- Jag tar cellgift, men det är en väldigt liten dos. Det är inte så att jag tappar håret, säger hon.

Kikki Danielsson hoppas mycket på den nya behandlingen.

Förhoppningen är att hon om en tid ska kunna behandlas med ett dropp, Remicade, som hos andra personer har gett goda resultat.

- Jag är ganska härdad vid det här laget, men det klart att det underlättar om man slipper smärta. Då är det lättare att leva överhuvudtaget.

Hur reagerade du när du fick höra att du skulle ta cellgifter?

- Jag backade först, och väntade ett och ett halvt år. Men sedan fick jag höra väldigt mycket positivt om det och hade ett långt samtal med min läkare.

Yrsel och illamående

Känner du av några biverkningar?

- Nej. Första veckan kände jag lite yrsel och illamående, men nu tycker jag att det har gått över.

Hur länge ska du ta cellgifter?

- Det beror på hur kroppen tar in det. Jag måste ta blodprov var fjärde vecka för att kontrollera att inte levern och njurar tar stryk.

Till våren gör du comeback med ett nytt album. Orkar du med skivinspelningen?

- O, ja. Det är mest långa promenader som är svårt. Jag är ganska seg. Och jag har fått ett helt nytt liv, och då klarar man av väldigt mycket, även smärta.

Cellgift mot reumatism

Lisa Abrahamsson