Historiskt, Barbados

NÖJE
Foto: PETER KJELLERÅS
Magnus Carlssons och Barbados segertåg går vidare.

Barbados Grammis i går kväll gör bandet historiskt.

De blir det andra dansbandet genom tiderna som vunnit plaketten två gånger.

Bara Vikingarna har klarat det tidigare.

Barbados fortsätter sitt makalösa segertåg, ett vinstlokomotiv som till synes inte verkar gå att hejda. Sångaren Magnus Carlsson syns överallt, häromveckan lagade han mat i TV 4, på fredag sjunger han i schlager-sm och krogshowen "Rickard + Magnus = sant" har precis haft premiär.

Han är dessutom omslagspojke i nya numret av Får Jag Lov och poserar inne i tidningen på minst sagt vågade bilder.

"Kom hem" (Mariann) är inte förra årets bästa dansbandsalbum, men vem vill höra sånt i en stund som den här?

För tusan - grattis, grabbar!

Helene & Gängets

nya singel "Över land över hav" (GoodWill) visar upp några av bandets finaste egenskaper. Fredrik Backman och Haidi Kroon har skrivit en ballad som samlar allt det jag tidigare uppskattat hos bandet, som gjorde albumen "Segla din båt i hamn" (GoodWill) och "Det är du som är livet" (Good-Will) så minnesvärda.

Sångerskan Helene Persson säger själv i pressreleasen att "Över land över hav" påminner om "Segla din båt i hamn", bandets hittills största hit. Det ligger någonting i det och refrängen har vissa likheter.

Men framför allt känns det som om Helene & Gänget är tillbaka på rätt spår igen, efter mellanplattan "Som ett ljus" (Good-Will) förra året.

”Med fötterna på jorden”

var ett styrkebevis från Thor Görans i "Dansbandslåten 2000" i höstas. Denna betagande popbagatell har nu hamnat på en nyutkommen cd med Thor Görans, "Med fötterna på jorden" (Frituna).

Det är inget regelrätt nytt album, "Med fötterna på jorden" är den enda nya låten, utan en slimmad samling med ett tajt urval om tolv sånger, nio från senaste plattan "En på miljonen" (Frituna) och två från "Ta mig hem" (Frituna) från 1996.

Bland låtarna märks, förutom titellåten, "Stanna här hos mig" och "Vill du bli min" från "Ta mig hem"-plattan och några av de starkaste sångerna från Thor Görans senaste skiva, den ojämna "En på miljonen". Den förtätade inramningen ger en större variation och ett bättre helhetsintryck. Men jag hade önskat fler låtar från "Ta mig hem".

Plattan säljs till priset av en maxisingel på bensinmackar och stormarknader. Bara smarta popballaden "Älskar du mig" gör den värd det.

Nästa vecka

delar jag ut fem plus till ett nytt, svenskt dansbandsalbum.

Plusguiden

Michael Nystås ([email protected])