Miljoner - till Max

Mannen bakom Britneys och Backstreets superhits - så rik är han

NÖJE

Max Martin fick ingen Grammis i måndags, men ...

På tio år har den svenske stjärnproducenten höjt sin lön med över 46 000 procent.

Och guldregnet har bara börjat.

Aftonbladet har kartlagt vinstmaskinen.

Foto: EVA TEDESJÖ

Hårdrockaren Martin Sandberg tjänade 21 500 kronor taxeringsåret 1991.

Tio år senare deklarerar låtskrivaren och succéproducenten Max Martin för en inkomst på nära 10 miljoner kronor, en kapitalinkomst på 35 miljoner och en förmögenhet på drygt 20 miljoner kronor.

Löneutvecklingen är så svindlande att den nästan är komisk.

Sagolik.

Ändå avspeglar den bara en liten del av sanningen.

En närmare ekonomisk granskning visar att Max Martin befinner sig i något som liknar en förgylld lavin.

Låtskrivaren och producenten som dominerar världens topplistor via artister som Bon Jovi, "N Sync, Five, Backstreet Boys och Britney Spears täljer bokstavligt talat guld just nu.

Hans bolag Martin Sandberg Production Aktiebolag redovisar en nettoomsättning på snudd på 70,8 miljoner kronor i senaste årsredovisningen. Och en vinst på 71 miljoner.

Världsstjärnorna köar hos honom

Den slutliga vinsten efter skatt i moderbolaget M2000S i Stockholm Aktiebolag uppgår till hisnande 51,3 miljoner för perioden september 1999 till augusti 2000.

Ett bolag med en omsättning på 71 miljoner som redovisar 51,3 miljoner i vinst efter skatt är en våt dröm för vilken företagare som helst.

Och lägg till det att en stor del av inkomsterna från de senaste två åren ännu inte hunnit redovisas. Utbetalningar för miljontals radiospelningar världen över eftersläpar. Och att nybildade Maratone Aktiebolag ännu inte har redovisat sina räkenskaper.

Och över hela världen tickar skivförsäljningen vidare - dygnet runt, vecka efter vecka.

Klirr, klirr ...

Max Martin har i dag nått en position där världsstjärnor köar för ett samarbete. En position som gör att han kan sälja sin talang dyrt.

Låtskrivare och producenter i Max Martins position kan enligt bedömare begära upp till nio miljoner i förskott när en produktion dras i gång - och få omkring sex procent i royalty av intäkterna från varje såld skiva.

Om Max Martin svarar för samtliga spår på en platta kan han alltså teoretiskt få omkring sex kronor per sålt album. Eller 60 miljoner kronor om den säljer 10 miljoner exemplar.

Notera då att de två näst senaste albumen med Backstreet Boys och Britney Spears har sålts i 20 miljoner exemplar vardera i världen.

Klirr, klirr ...

Att i dag, 2001, värdera Max Martin är egentligen omöjligt. Om fem-tio år likaså. Prognoserna blir ren science fiction. Men hans namn kan redan i dag sorteras in bredvid Per Gessle, Björn Ulvaeus, och Benny Andersson.

Britney Spears: Han är en enkel människa

Ändå beskrivs han så här:

- Jag tycker bara att han verkligen är en enkel och rejäl människa.

Orden är Britney Spears.

Han sitter där i Maratones lokaler på Repslagargatan i Stockholm och jobbar med hennes nästa album. En skiva som väntas regera världens topplistor i höst.

Klirr, klirr ...

Guldregnet har bara börjat för den 29-årige före detta hårdrockssångaren Martin Sandberg som en gång sjöng live på Börsens Rockkafé i Växjö ...

Max Martin

Dan Panas , Ronny Olovsson