I natt kan Hagans vinna en Grammy

NÖJE
Tobias Fröberg/ jazz

Det här är en uppmaning till er som bor i Norrbotten: Spring och köp skumpa i dag!

I natt kan trumpetaren Tim Hagans vinna en Grammy i Los Angeles.

Det är alltså inte bara Cheiron-gänget och Anne Sofie von Otter som sitter och svettas svenskt tillsammans med musikvärldens grädda i natt under den 43:e Grammyutdelningen.

Tim Hagans gör det också.

Okej, Hagans är inte helt svensk. Men nästan. Han pratar flytande svenska, han bodde i Malmö mellan 1977 och 1982 och han är konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band sedan 1996.

Jag träffade

Tim Hagans för två veckor sedan. Då var han på väg till jobbet i Luleå. Han hälsade artigt och frågade varför jag pratar så konstigt. Jag berättade att jag pendlar mellan Gotland och Stockholm och att det kan vara jobbigt för det tar ju några timmar och det förstod han naturligtvis.

- Jag pendlar också. Jag säger hej då till min familj i Levittown, tar tåget till Newark, flyger till Stockholm, byter plan på Arlanda och flyger vidare till Luleå. Det tar 14 timmar dörr till dörr.

Då sa jag "tur att du inte är flygrädd" och då sa han:

- Men det är jag. Jag var med om en flygolycka 1984. Efter en något misslyckad inflygning landade planet i en sjö.

"Fy fan", sa jag och så pratade vi inte mer om det.

Tim Hagans är för andra året i rad en av fem nominerade i kategorin Best contemporary jazz album - som på Grammyspråk betyder ungefär "bästa experimentiella jazzalbum".

1999 nominerades han

för "Animation imagination", ett album som fick delar av jazzvärldens vaxproppar att ryka. Hagans mixade beats från dj:s med traditionell jazzsättning och ut kom ambient jazz-drum"n"bass. På sommaren samma år undrade folk från Montreal Jazz Festival om Tim Hagans ville lira. Hagans svarade ja. Någon frågade Hagans om konserten skulle spelas in, och Hagans sa ja igen.

Att resultatet "Re:Animation Live!" blev en höjdare har ni redan fattat. Och nu är den alltså nominerad.

Frågan är bara vad juryn kommit fram till, och vad det står i vinnarkuvertet i natt.

Och vinnaren är ...Tim Hagans!

Det skulle smaka sushi.

Tobias Fröberg ([email protected])