SMS - ett lätt sätt att umgås

NÖJE

Vi har en SMS-junkie på redaktionen. Minst.

Förmodligen sitter en motsvarande missbrukare bredvid dig på jobbet eller på bussen.

Pip pip. - Finns mjölk och ost hemma?

Och?! Det är ju inte så att nära och kära dör om de inte får den här informationen.

Foto: MARIA ÖSTLIN
Rakt på sakt men ändå inte snuskigt. SMS är ett lätt sätt att ragga.

SMS är kommunikation i lightformat. Det kan skickas till vem som helst med mobiltelefon och motsvarande tjänst. Snabbkontakt avskalad från personlig röst, pauser för eftertänksamhet och direkt svar på tal. Trist.

Ändå SMS:ar i princip alla. Med kompisar, familjen, tränaren, sambon. Morgon, middag, kväll. Vid mjölkdisken, i provhytten, i träningslokalen, i systemkön. Beroendet tycks vara ett faktum. Det piper överallt.

Franke, 23, är ett exempel på den nya junkien.

I januari skickade han 1 200 SMS.

- Det här är första gången jag känner att jag har ett okontrollerat beroende. Det var en chock att det var så många. Om någon frågat mig hur många sms jag skickar i månaden skulle jag tippat på 300 kanske.

Varför ringer du inte i stället?

- SMS är skitbra för en singel. Det är en enkel kommunikationsform. Ett samtal är lite mycket när man inte känner personen. SMS är smidigare, mer anspråkslöst. Det är mycket lättare att snacka över tecken, man måste vara lite modig för att våga ringa.

Finns det inget negativt med SMS?

- Det största problemet är att jag måste byta hand när jag skickar SMS för jag får så ont i högerhanden. Det första dokumenterade fallet av mobilhand (skratt). Och att SMS-kostnaden är 2 000 kronor i månaden.

Hur ska du komma ur ditt beroende?

- När jag fick räkningen, shit, då försökte jag hålla koll på vad jag skickade. Men ändå blev det 15-20 meddelanden på en dag. Jag känner inte mig själv som killen som blir beroende av något men jag får väl helt enkelt tänka efter innan jag skickar mina SMS.

Pip pip.

- Ja, men köp ägg.

Eller:

Pip pip. - Ska du träna?

Pip pip. - Nej, tvättstugan. Ska du?

Pip pip. - Kanske. Hörs.

Det verkar numer också vara skitviktigt att tala om var vi är och vad vi sysslar med.

Pip pip. - Jag sitter på tunnelbanan. Var är du?

Fördelen med SMS i det här fallet är att medpassagerarna besparas den idiotiska konversationen. Vi behöver bara stå ut med pipen.

arkiv SMS

SMS-lekar

Missbruk

Rykten

Jorunn Amcoff