Det är Schermans fel att jag är fet

NÖJE
Filip Hammar / puls

På alla moderna företag

som insett vikten av lite demonstrativt light-patos står numera en BRIS-låda vid receptionen, fylld med franska nougater och syrliga kastanjer som pockar på uppmärksamhet. Och varje gång du, lite generat, smyger bort till lådan kan du ganska lätt rättfärdiga ditt beteende för dig själv eftersom det handlar om en kanonaffär. Allt kostar tio kronor och behållningen går oavkortat till Barnens Rätt I Samhället. Fantastiskt, eller hur?

Men också förödande. I början av februari, efter dagligt rotande i den inbjudande pappkartongen, insåg jag att varje gång jag gjorde ett inköp och indirekt förbättrade ett barns liv, så försämrade jag mitt eget liv drastiskt. Konsekvensen blev att jag till slut var framme vid ett vägskäl. Jag var tvungen att välja: kidsen eller mig själv.

Jag valde det senare alternativet och numera ägnar jag mitt liv åt att räkna poäng, jag har 28 stycken att spela med varje dag. För jag har gått med i Viktväktarna (trodde aldrig att jag skulle behöva skriva det) och varje onsdag klockan sex gör jag upp med vågen. Då får jag domen - plus eller minus. Guldstjärna eller hånskratt.

Och allt är den där jävla BRIS-lådans fel. Eller, ur ett lite mer onyanserat perspektiv, barnens, även om jag aldrig kan komma och påstå att jag köpte godis med nån sorts Band Aid-humanism pulserande i kroppen. Jag ville bara ha godis och jag blev fet. Straffad. Rätt åt mig.

Men nu funkar jag

- och många med mig - så att det måste finnas nån att skylla på. Min livskvalitet har nämligen devalverats kraftigt. Det är inte kul att göra salladsdressing på fil och kesella och vitlök blir inte vitlöksost även om Viktväktarnas hurtiga mästarbantare försöker få oss kolosser att förstå det under indoktrinerande massmötesformer.

Mitt "nya" liv har emellertid skapat en ny medvetenhet inför det här med den nya folksjukdomen fetma (vad hände egentligen med starr?). Och varje gång jag ser de frejdiga - och samhällsfarliga - TV 4-kockarna ( Nils-Emil, Fredrik Anders med flera) orera om hur mycket godare maten blir med en ordentlig klick smör är jag beredd att rikta mitt hat mot ett annat håll.

Det kanske inte är BRIS-lådans fel trots allt.

Det är nog TV4-chefen Jan Schermans huvud som ska dränkas i crème fraiche - om han inte inför lite kalorisnålare kosthållning till morgon-riskakan.

Filip Hammar