Ally

bit för bit

1 av 9 | Foto: TV 4
David E Kelley
NÖJE

Det började med fladdrande tungor och dansande bebisar. Fortsatte med kvinnor som kysste kvinnor och kvinnor som är smala som streck. Nu gör Robert Downey jr, dömd för knarkinnehav, entré. Här är allt om ”Ally McBeal”.

I tisdags klockan 21.00

TV 4 2001: Vonda Shepards numera välbekanta röst hörs i tv-rutan igen. Miljön är den numera lika välbekanta Bostonbelägna advokatbyrån Cage, Fish & Associates.

Det är säsongspremiär på den fjärde säsongen av ”Ally McBeal”. I vårens första avsnitt dyker Larry Paul, spelad av Robert Downey jr, upp. Han är en stilig och intressesant psykolog som får Ally att berätta om att Brian är dålig i sängen. Larrys råd är att lämna honom. Men Ally är osäker.

Såklart.

Samtidigt har byrån fullt upp med ett rättsfall där en medelålders kvinna vill ogiltigförklara sitt äktenskap med en ung man för att han var ointresserad i sängen, själv vill han gifta sig med en blond fotomodell. Richard åtar sig att flirta med den knäckta medelålders kvinnan. Vilket får oanade följder.

Såklart.

Vi vet vad vi har att vänta. ”Ally McBeal” har fångat tusentals, vissa gånger faktiskt en miljon svenska blickar, fått oss att förväntansfullt uppjagade eller lika förväntansfullt skeptiska slå på tv:n först på måndagskvällar, senare på tisdagarna.

Måndag klockan 21.00

TV 4 23 februari 1998: I det allra första avsnittet möter vi Ally McBeal som blir sexuellt trakasserad på sitt jobb på en advokatfirma. Hon blir sparkad när hon berättar för chefen och bestämmer sig för att stämma. På gatan stöter hon ihop med Richard Fish, en skolkamrat från juridikutbildningen och han erbjuder henne jobb på sin firma på stående fot.

Ally att hennes livs kärlek jobbar på nya jobbet. Numera gift med Georgia, som också jobbar där.

Georgia och Ally talar ut och kommer överens om att de hatar varann. Ally vinner i alla fall målet mot sin förre arbetsgivare.

Den populära amerikanska serien har landat i svenska tv-apparater. Nyfiket tittade vi och hade inte en aning om vad vi hade att vänta. Låtar i huvudet, dansande bebisar och plötsligt snärtande reptiltungor.

Och mitt i alltihop en förvirrad brud, mager och med väldigt korta kjolar.

Sällan har en tv-serie blivit så omtalad och skandalomsusad som ”Ally McBeal”. I snacket ryms allt som brukar vara förbehållet kungligheter och prominenta kändisar: sexskandaler, sjukdomar och drogproblem. För att nämna nåt bara. Saker som inträffat både i serien och utanför den.

Och det började med de korta kjolarna som Ally McBeal och hennes kvinnliga kolleger bär. Och så Ally själv faktiskt som är frustrerad, ogift och ständigt drömmande, hon har rådjursblick och biter sig inte sällan i underläppen. Hon lever i sin egna, smågalna värld och är inte alls på det vis som man normalt får se advokater gestaltas på.

Inte desto mindre får hon tunga rättsfall att tampas med. För att sedan komma tillbaka till kontoret och försvinna in i grubblerier inne på unisextoaletten över den evige kärleken Billy som hon inte kan få.

Vissa tycker att hon är

en förebild för kvinnor. Andra tycker att hon står för nåt helt motsatt.

Poppis är den i alla fall, serien.

Och redan den första tiden serien går i Sverige kommer rapporter från Hollywood. Och en bild.

Calista Flockhart dyker upp på Emmygalan i Los Angeles, i en vit klänning med bar rygg. På bilden som kablas ut över världen ser man benknotorna avteckna sig alltför tydligt under huden på stjärnans bara rygg. Armarna är som små smala stickor.

Och ryktena tar fart. Calista Flockhart har anorexi. Calista Flockhart är sjuk. Calista Flockhart har anorexi. Det ser ju alla. Det säger alla.

Calista Flockhart förnekar kortfattat eller svarar inget alls.

Så kommer hösten och det sägs att Calista Flockhart har kollapsat under en inspelning och inspelningen fick ställas in.

Fansen oroar sig. Vänner oroar sig.

Calista är för smal, hon är mager, ja hon ser rent av förskräcklig ut. Och så detta med att hon kollapsade.

- Jag äter vad jag vill, när jag vill.

Nu, på hösten 1998 har Calista Flockhart fått nog. Första gången. Hon går ut och berättar i en intervju om att hon minsann inte har några problem, att hon inte är sjuk.

Tidigare har hon inte velat kommentera sin vikt eller sin hälsa.

Nu gör hon det. Hon har tagit illa vid sig av kommentarerna om hur hon såg ut på Emmygalan och säger att hon alltid haft smal benstomme. Hon medger att hon kanske har gått ner i vikt men bara några kilo.

Hon inser att hon är en förebild, säger hon, och hon är beredd att ta sitt ansvar som idol för unga tjejer.

- Jag kan inte bara gå upp i vikt för att bli en bättre förebild. Om de fanatiker som betraktar min vikt som en sjukdom kan jag bara säga en sak: De begår ett stort misstag.

Men det är inte bara vikten

som orsakar uppståndelse. Själva programmet som sådant är också föremål för upprörda diskussioner. Katolska kyrkan känner sig påhoppade när det skämtas om nunnor som har sex i ett avsnitt, serien toppar Parents Television Councils lista över serier med dåliga familjevärderingar.

Mycket snack om sex, unisextoaletten och de korta kjolarna passar inte in bland hederliga kärnfamiljer, alldeles uppenbart.

Och så, på våren 1999, sätter stora delar av Amerikas befolkning tv-chipsen i halsen. Ally kysser den svarte läkaren Greg och de två blir ett par. Och så har advokatbyråns ägare Richard Fish gått och blivit ihop med asiatiskan Ling Woo. Serien överöstes med rasistiska protestbrev.

Allra mest upprörda blev de svarta som tyckte att förhållandet var fullständigt osannolikt och att serien så totalt saknade rasdebatt, inte kan väl en svart man dejta en vit kvinna och gå på den vita nattklubben utan att någon skulle höja ett ögonbryn menade de.

Men serien har vunnit

de svenska tittarnas hjärtan. ”Ally Mc Beal” får Aftonbladets pris för bästa utländska serie.

Bara någon månad efter att seriens Ally inlett sitt förhållande med Greg talar ryktet om att Calista Flockhart och seriens skapare David E Kelley är ihop.

Kelley, som sedan många år varit gift med filmstjärnan Michelle Pfeiffer, hade just henne i åtankarna när han skapade Ally och hon har lånat många drag från Michelle. Nu var alltså kärleken till kopian större än till originalet.

Innan dess, någon gång under våren, ska Calista Flockhart ha prasslat med seriens producent Jeffrey Kramer, han var liksom Kelley gift. Calista själv orkade inte med lögnerna och dubbelspelet och övergav Kramer med en vädjan om att han skulle gå tillbaka till sin fru. Säger skvallret.

Tufft var det såklart och flera personer i tv-teamet uppger att det var då som Calista Flockharts problem med vikten började.

Själv säger Calista Flockhart inte mycket.

Men hon medger att hon ibland känt sig ensam där hon sitter i sin lägenhet med sin hund.

Smal är hon i alla fall och i serien bär hon inte längre kortärmat eller syns i helfigur.

Men vikten beror på att hon tränar så hårt, säger hon i en intervju i amerikansk tv där hon också berättar att hon gått ner ytterligare två kilo sen Emmygalan.

Fast tv-bolaget sänder inte hela intervjun. För Calista Flockhart har sagt saker som kan ge ett felaktigt budskap till massor av tonårsflickor.

- Vikten är inte ett problem så länge det inte är det för den det berör.

Sa Calista och experter tolkade det som att hon fortfarande befann sig i ”förnekelsestadiet”.

I Sverige blir det tittarstorm

när TV 4 bröt ”Ally McBeal” med Lennart Ekdahl som dök upp som gubben i lådan och berättade vad som skulle komma i hans program lite senare på kvällen. Och så en massa reklam runt alltihop. Tittarna stormade och rasade men fick finna sig i att snällt titta på Lennart som regelbundet dök upp under hela hösten.

När nästa säsong rullar igång i USA är det återigen dags för tv-chipsen att hamna i de amerikanska vrångstruparna. Ally nöjer sig inte längre med att kyssa sina killar (hon och evige kärleken Billy kysser varann också, fast han fortfarande är gift med Georgia och hon ihop med Greg). Nejdå. Ally har sex. I en biltvätt. I ett helt avsnitt återkommer scenen med immiga rutor och nakna kroppar och allt.

Och det är inte nog med det. Redan i påföljande avsnitt kysser Ally och Ling varandra. En homosexuell kyss på bästa sändningstid minsann. Och så avslöjar kollegan Nelle att hon gillar smisk.

”Ally McBeal” har blivit småsnuskigt helt enkelt.

Och får Aftonbladets tv-pris ännu en gång.

Calista Flockhart blir inte tjockare. Men nu börjar hennes medspelare att bli lite intressanta. Framför allt Lisa Nicole Carson, som spelar Renee, hamnar på mentalsjukhus och utskriven därifrån attackerar hon en journalist på ett hotell.

Portia de Rossi, som spelar kollegan Nelle, blir också smalare och smalare och det går, enligt vissa på tv-bolaget, ännu fortare för henne än för Calista Flockhart. Lisa Nicole Carson tas återigen om hand av psykologer efter att ha experimenterat med knark och sprit.

- Jag har kallats schizo, manodepressiv och galen sedan jag lämnade livmodern, jag är en superdålig bitch, säger hon själv.

- Jag är orolig för mina skådespelare, säger seriens skapare David E Kelley.

Gil Bellows som spelar Billy bestämmer sig för att hoppa av serien, han vill göra annat. Bara några dagar senare hoppar Courtney Thorne-Smith som spelar Georgina av också, det är de outtalade viktkraven som blir för mycket för henne avslöjar hon i en intervju.

Calista Flockhart rasar återigen ihop under en inspelning och förs till sjukhus. Hennes nya motspelare, som nu dyker upp i svensk tv, Robert Downey jr, har strax dessförinnan åkt fast för narkotikainnehav, bara några veckor efter att han släppts ur fängelse, för just narkotikabrott.

Men han går i alla fall hem hos tittarna som Allys psykolog Larry Paul.

Calista Flockhart,

som kopplats ihop med än den ene efter den andre, visar i januari i år upp sig, inte med mannen i sitt liv eller så, nej med sin nyadopterade son. Hon är så lycklig så, hon själv var med på sjukhuset när den lille föddes.

- Jag kanske skaffar fler barn - antingen genom adoption eller så föder jag själv, säger hon.

Fortfarande är hon singel i alla fall.

Så. Nu på tisdag är det dags igen. Calista Flockhart väger fortfarande inte mer än sina 46 kilo och hennes nye motspelare har alltså drogproblem.

Det är som upplagt. Skvallret kan rulla in, tv-tittarna kan storma, Calista kan bli smalare.

Och vi kan gotta oss. Åt ”Ally McBeal” såklart. Men åt snaskigheter också, jag lovar.

David E Kelley

Ally McBeal

Lisa Pehrsdotter

ARTIKELN HANDLAR OM