U2 och Steely Dan fick finaste priserna

Och Radiohead, Dolly Parton, Joni Mitchell... men svenskarna blev utan

NÖJE

NEW YORK

Den unge, vite rapparen Eminem med sin våldsamma lyrik var huvudpersonen under onsdagsnattens Grammygala i Los Angeles.

Men när natten var över hade den traditionella juryn delat ut de finaste priserna till veteranerna U2 och Steely Dan.

Både Radiosymfonikerna och Anne Sofie von Otter blev dock utan priser.

Foto: AP
Publiken jublade när Elton John och Eminem uppträdde tillsammans.

Den 43:e Grammygalan i Staples auditorium präglades av kontroverserna kring den unge Detroit-rapparen Eminems musik och de texter som hånar och hotar homosexuella samt andas kvinnoförakt.

Utanför galan demonstrerade både homosexuella organisationer och grupper som bekämpar våld mot kvinnor.

Men när Eminem framträdde tillsammans med Elton John i en försonande gest, hyllade publiken USA:s kanske främste artist för ögonblicket.

De tusentals jurymedlemmar som röstat fram årets bästa artister visade dock Eminem kalla handen. I stället hyllades den irländska rockgruppen U2 för låten Beautiful day från skivan All that you can't leave behind. Sammanlagt vann U2 tre Grammy-statyetter.

”Vi fick jobbet”

- Varje kväll söker vi jobbet att vara världens bästa rockband. I natt är konkurrensen stor, sade Bono när han tog emot en av statyetterna. Han hänvisade till flera av de band som blivit utan priser - från Red hot chili peppers till Destiny's child.

- Men i kväll har vi fått jobbet som det bästa av band, fortsatte Bono.

Men den drygt tre timmar långa galan slutade med ett antiklimax, när det sista kuvertet med pristagarna för årets bästa skiva presenterades. Prisutdelaren Stevie Wonder suckade tungt när priset gick till Steely Dan för skivan Two against nature.

Radiohead och Dolly Parton”

Valet satte åter fart på kritiken mot Grammy-priserna som ofta anses gå till traditionella och ofarliga artister.

Den amerikanska musikbranschen delade ut sammanlagt 100 priser under onsdagsnatten i de mest skiftande kategorier - från Shelby Lynn som bästa nya artist till Joni Mitchell för bästa vokala inspelning, Radiohead för bästa alternativa grupp och Dolly Parton för bästa bluegrass-skiva.

Inget svenskt pris

Sveriges Radios symfoniorkester var nominerad för en inspelning av Jean Sibelius och Anne Sofie von Otter tävlade i klassen för bästa solistframträdande med folksånger av bland annat Antonin Dvorák. Men redan tidigt på kvällen blev det klart att både Radiosymfonikerna och von Otter blev utan priser.

Och huvudpersonen, den segertippade vite rapparen Eminem från Detroit, fick nöja sig med tre Grammy-priser i kategorierna rap-musik.

- Jag vill tacka alla dem som kunnat se bortom kontroversen kring min skiva och upptäckt vad den har och vad den saknar, sade Eminem som för natten bar ett blått huckle och blå solglasögon.

Många av deltagarna var dock förvånade över hatet som riktats mot Eminem vid galan:

- Rock har alltid handlat om att utmana och chockera. Eminem fortsätter bara med den traditionen, sade Kenny Loggins, som var nominerad i klassen för barnsånger.

Grim Berglund/TT