Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Schlaget i kväll - låt för låt

Så ser Rosanna ut. Vill du se de andra kan du kolla in bildspelet här nedan.   Så ser Rosanna ut. Vill du se de andra kan du kolla in bildspelet här nedan.

    I kväll står Sverige stilla.

    Melodifestivalen 2001 avgörs på Musikteatern i Malmö.

    Sveriges Television sänder tävlingen direkt med start 20.00

    Aftonbladets Per Bjurman har under den gångna veckan följt de intensiva repetitionerna på plats och betygsätter här de tio låtarna.1 Teresia: ”Kom ner på jorden”  Av: Rune Gardell .

  Bjurmans kommentar: Hannah Graaf-kopian Teresia slår an tonen med ett för detta startfält mycket typiskt försök att kopiera framgångsrika Cheiron-stallets Britney Spears-produktioner. Delar av arrangemanget är parodiskt snarlikt det Max Martin använt till en serie berömda världshits. Men den finess, den energi och den melodiska skärpa som kännetecknar originalen saknas här helt. Det låter bara blekt och opersonligt. Teresia jobbar ambitiöst, men är anonym också som sångerska.

  Rösta: 0718-321 01

 

2 Jan Johansen: ”Ingenmansland”  Av: Bobby Ljunggren och I ngela "Pling" Forsman.

  Bjurmans kommentar: Gedigen, välkomponerad och vuxen powerballad, sjungen med både auktoritet och ett slags Enrique Iglesias-blästrad Las Palmas-sensualism. Jag tror den kan bli livsfarlig. Mognad och tradition har de senaste åren visat sig vara mycket gångbara teman i den här tävlingen. Dessutom har Johansen inte bara en mäktig pipa. Han besitter också en självklarhet på scenen de unga medtävlarna saknar. Varning!

  Rösta: 0718-321 02

 

3 Date: ”Om du förlåter mig”  Av: Henrik Sethsson och Sofia Lagerström.

  Bjurmans kommentar: Ungt, svenskt dansbandssväng upphottat med Ricky Martin-besläktade latinorytmer. Rätt snyggt, rätt begåvat. Och låten har melodiska muskler. Men är den tillräckligt direkt? Jag undrar också om inte publiken hunnit bli mätt på just latinostuket. Det är ju väldigt 2000 ... Dessutom har framförandet känts lite tafatt under repen. Men Date kan vara en dark horse.

  Rösta: 0718-321 03

 

4 Rosanna: ”Om du var här hos mig”  Av: Mattias Reimer och Lars Edvall.

  Bjurmans kommentar: Ytterligare en tandlös Britney-ripoff utan vare sig anständig refräng eller tillbörligt sväng. Rosanna är bara femton år och jag tycker nästan lite synd om henne. Dels just för att låten inte är starkare, dels för att hon varit mer än lovligt nervös och svajat ordentligt i sången under repen. Hon har dock en charmig kaxighet och kan säkert bli en stor artist längre fram. Men i kväll når hon ingenstans.

  Rösta: 0718-321 04

 

5 Barbados: ”Allt som jag ser”  Av: Lars "Dille" Diedricson, Marcos Ubeda och Ulf Georgsson.

  Bjurmans kommentar: Tjoff, säger det när Barbados växlar upp och går in i refrängen. Sen lyfter hela Melodifestivalen. Något händer. Man sätter sig upp. Hela lokalen rycks med. Därför tror att jag att Barbados har en vinnare i den här soliga fusionen av pojkbandspop, dansbandssmör och klassisk schlager. Att Magnus Carlsson under det år som gått sedan senaste festivalen förvandlats från blyg viol till riktig scenstjärna försämrar inte heller chanserna.

  Rösta: 0718-321 05

 

6 Sanna Nielsen: ”I går, i dag”  Av: Bert Månson.

  Bjurmans kommentar: Om de gamla jurygrupperna fortfarande varit enväldiga hade Sanna Nielsen varit en riktig contender. De brukade gilla den här typen av pampiga, storvulna musikalballader. Även tv-tittarna kommer att imponeras av den blott 16-åriga tjejens röstresurser. Men själva låten torde vara lite för seg och sömnig för att kunna utmana på allvar. Kommer högt. Men inte högst.

  Rösta: 0718-321 06

 

7 Annie Kratz-Gutå: ”Vända om”  Av: Tony Malm, Farhad Zand och Annie Kratz-Gutå.

  Bjurmans kommentar: Den mest självständiga och underfundiga av Max Martin-pasticherna. Här lutar det ju rent av åt det moderna r'n'b-hållet. Men problemet är detsamma som hos konkurrenterna: Låten är för jäkla klen. Inget händer. Inget griper tag. Men tuffa Annie kan antagligen plocka lite poäng på sitt framförande. Hon har gott om det som kallas attityd.

  Rösta: 0718-321 07

 

8 Friends: ”Lyssna till ditt hjärta”  Av: Thomas G:son och Henrik Sethsson.

  Bjurmans kommentar: De synnerligen påtagliga Abba-influenserna. Den löjligt klatschiga refrängen. Svänget. Intensiteten. Den upplyftande stämningen. Sångerskorna Nina Inhammars och Kim Kärnfalks utstrålning. Ja, det är väldigt mycket som talar för Friends i år. Man kan visserligen tycka att den här sortens Abba-stölder är lite omoderna, men att det inte nödvändigtvis är en nackdel bevisade väl Charlotte Nilsson en gång för alla. Tung vinnarkandidat.

  Rösta: 0718-321 08

 

9 Popson: ”Jag känner dig”  Av: Lars Benckert och Petter Gunnarsson.

  Bjurmans kommentar: Schlagerindie, komplett med ringande britpop-gitarrer och dassig falsksång. Jag tycker att det här låter som Cardigans "Carnival", spelad av Brainpool och producerad av Martin, och är personligen rätt förtjust. Men i ett schlager-SM har dylika övningar inte skuggan av en chans. Man kan fråga sig vad uttagningsjuryn överhuvudtaget tänkte på när man tog ut "Jag känner dig". Dessutom är Popson ett osedvanligt fånigt gruppnamn.

  Rösta: 0718-321 09

 

10 Ellinor: ”Om du stannar här”  Av: Tony Malm och Ellinor Franzén

  Bjurmans kommentar: Modern popsång som hämtat inspiration från ...jodå, Max Martin och Britney Spears. Och återigen är kompositionen för blodfattig, för tam, för anonym. Ellinor, som vad gäller sången låter som en mer soulintresserad Lisa Ekdahl, försöker kompensera med känsla, temperament och livfullt scenframträdande men det räcker tyvärr inte särskilt långt. Typiskt mediokert dussinbidrag.

  Rösta: 0718-321 10

Per Bjurman
SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet