Gud spelar huvud- rollen i nya filmen

Lukas Moodysson siktar nu ännu högre efter succéerna

Foto: BJÖRN WANHATALO
ser upp Lukas Moodysson spanar mot himlen efter temat för sin kommande film.
NÖJE

Visst, han kan tänka sig att bli ny kulturminister. Men först ska Lukas Moodysson göra en film om Gud - och kämpa för ett självständigt Palestina.

Tonårssjälars kamp för livsluft i en kvävande småstad.

Och vänsterkollektivet som överlever sig självt.

Det är teman som lockat hundratusentals svenskar till biosuccéerna "Fucking Åmål" och "Tillsammans".

Vill påverka och förändra

Regissören Lukas Moodysson låter hemlighetsfull när han talar om ämnet för hans nästa film. Det handlar om något överjordiskt på tre bokstäver.

Gud.

Typ.

- Jag vill inte avslöja så mycket mer, men det handlar om Gud med utgångspunkt i den kristna traditionen. Inget "new age" alltså, säger han.

Punkt slut.

Nytt ämne.

Politik.

I tidningen Vision har Lukas Moodysson berättat att han kan tänka sig en politisk karriär - om hustrun blir av med sin motvilja mot politiker.

- Jag är intresserad av att påverka och förändra. Så kulturminister, visst, det kan jag tänka mig att bli, säger Lukas Moodysson till Aftonbladet.

Namnlista för Palestina

Engagemanget finns redan där. Tillsammans med kollegan Stefan Jarl har Lukas Moodysson tagit initiativet till ett upprop för ett självständigt Palestina.

På namnlistan som nyligen skickades till statsminister Göran Persson märks bland andra Stellan Skarsgård, Gösta Ekman, Lena Nyman, Peter Birro, Ella Lemhagen, Krister Henriksson, Mark Levengood och SVT:s förre vd Sam Nilsson.

- Det är inte en protestlista mot Israel som stat utan för det palestinska folket som blivit illa behandlat under lång tid.

- Det här initiativet kanske inte förändrar den svenska eller den israeliska politiken, men det kan åtminstone vara en droppe som hjälper till att urholka stenen, säger Lukas Moodysson.

Dan Panas