Plumpa parodifilmer ingenting för barn

NÖJE
Foto: COLUMBIA TRISTAR
"Scary movie" skojar mest om sex och knark. Rimligtvis mest obegripligt för de yngsta tittarna.

Dum och dummare. Heter bröderna Farrellys genombrottskomedi.

Plump och plumpare. Är deras senaste kiss- och bajskomedi, ”Mina jag och Irene”.

”Scary movie” är ännu värre.

”Scary movie” ska skoja med skräckfilmer som ”Scream”, men innehåller mest en massa sex och knark. I Sverige fick den 11-årsgräns på bio och blev en stor succé bland yngre tonåringar.

Både "Mina jag & Irene", "Scary movie" och "Scary video" innehåller massvis med syftningar på sex, droger och könssjukdomar som rimligen är obegripliga för unga tittare.

15-årsgränsen på Jim Carrey-filmen passar bäst på de andra två också.

Mina jag & Irene

Jim Carrey med kluven personlighet. Dels den snälle polisen som alla kör med, dels hans elaka jag som är brutalt och fräckt. Båda blir kära i Renee Zellwegers rollfigur och Carrey rival med sig själv. Tunn intrig, en del kul skämt men också en del spekulativa försök till underlivshumor. (SF)

Falsk identitet

Verklighetsbaserad thriller om postpoliser i Baltimore som jagar kontokortsbedragare. Michael Madsen spelar brottsling med flera id-kort som använder våld när han ska sopa igen spåren. (Sandrews)

Return to me

David Duchovny och Minnie Driver i söt romantisk komedi som börjar med två sorters olycka. Trafikdöd och hjärtproblem. Men kanske kan hjärtat hamna på rätt plats till sist? Bra biroller och värmande charmig ton. (Egmont)

Mission: Impossible 2

Välgjord action av John Woo, men väldigt tunn intrig mellan de spektakulära effekterna. Tom Cruises Omöjliga Uppdrag går ut på att övertala en kvinnlig tjuv att låtsas älska en misstänkt skurk som snott ett farligt gift. (Paramount)

På främmande mark

Obehaglig dansk film om FN-soldater i Bosnien. En ung man följer med expedition, bland annat med Johan Widerberg, som betalt för att leka krig. Familjer med barn mördas. (Egmont)

Kiss the sky

William Petersen och Gary Cole spelar outhärdliga yuppies som föraktar sina finansiellt lyckade liv. På semester i Asien hittar de sig själva och sina gamla hippiedrömmar och Sheryl Lee som har sex med båda. Vykortsfilosofi. (New star)

Sweet deception

Om bedrägerier på flera plan när en advokat som svindlat pengar mördas. Hans nya fru blir misstänkt och måste själv söka sanningen. En ansiktslyft Joan Collins spelar hennes mamma, frisör i rullstol. (Sandrews)

Scary movie

Parodifilm på "Scream". Som en desperat ståuppare som inser att han inte har något kul att berätta och därför öser på med så mycket svordomar och kiss och bajs och snopp och knark han kan komma på. Mer sex än skräck, plumpt och grovt och ofta obegripligt för de mellanstadiebarn som gjorde den till en biosuccé. (New star)

Scary video

Ännu sämre parodi på "Scream" och "Jag vet vad du gjorde förra sommaren", med långsamma försök till skämt kring sex och film. (Scanbox)

Jens Peterson