Jan Johansen siktar på dubbel

Kan vinna för Sverige och Norge - samma år

Foto: KRISTER HANSSON
flaggar för Sverige - och norge Jan Johansen har chansen att få ställa upp med två bidrag när schlager-EM avgörs i Köpenhamn. I kväll sjunger han "Ingenmansland" i den svenska uttagningen - i morgon tävlar han med låten "Looking for love" i Norge.
NÖJE

MALMÖ

I kväll Sverige. I morgon Norge. Jan Johansen ställer upp i Melodifestivalen både här och där.

Logiskt.

Han är hälften svensk, hälften norsk.

Foto: FREDRIK HJERLING
1995. Jan Johansen vinner schlager-SM med "Se på mig".

Det innebär inte att han inte vet var han hör hemma.

- Jag är född och uppvuxen i Huddinge utanför Stockholm. Jag känner mig som svensk, men jag har en speciell relation till Norge. Har varit där mycket, med pappa och så, när jag var yngre bodde jag ibland hos farmor och farfar i Oslo.

Pappa är den rakt igenom norske jazzmusikern Egil Johansen. Senast vi hörde av Jan på skiva var i ett samarbete med honom och den norska brassensemblen Brazz Brothers, den svenske jazzstjärnan Esbjörn Svensson producerade.

Ett projekt som också det stod med en fot i Norge och en fot i Sverige.

Historien om det dubbla deltagandet i Melodifestivalen börjar i Sverige. Låtskrivaren Bobby Ljunggren, som 1998 komponerade Jill Johnsons vinnande bidrag "Kärleken är", ringde upp Jan Johansen.

- Han sa att han hade en låt. Han hade skrivit den typ dan innan. Jag åkte över till honom och sjöng in den. Kändes bra från början. Kändes ännu bättre när Jonas Isaksson, Roxettes gamla gitarrist, hade gjort några tunga och häftiga pålägg. Det är en maffig rockballad med stark refräng. Den passar min röst, säger Jan.

Tänkte sjunga även i Norge

1995 segrade han i Melodifestivalen med "Se på mig".

I kväll heter bidraget "Ingenmansland".

På andra sidan gränsen heter det "Looking for love". Det är den låten Jan Johansen ställer upp med i Norge i morgon. Han har skrivit den. För framförandet står Rasmus Høgset. Ett kort tag lekte Jan med tanken på att ställa upp som artist också där.

Släpper nytt album i vår

- Men "Looking for love" är pojkbandspop, låter lite Boyzone och, ja, det känns bättre att Rasmus som är 25 år sjunger den än att jag som är 35 år gör det. Pratade precis med honom på telefon, han är helcool, inte ett dugg nervös.

Om lyckan ler mot Jan kan han skiva historia i dagarna två. Det har aldrig inträffat att nån segrat i två länder samma år.

Dubbel chans att ta sig till schlager-EM på Idrottsparken i Köpenhamn.

Passar bra. Han är i full färd med ta sig tillbaka in i den skandinaviska popvärlden. Efter segern i schlager-SM 1995 släppte han två popalbum: "Johansen" och "2". Sex år har gått sen senast. Nu är det dags igen. Den första veckan i maj kommer ett nytt popalbum.

- Folk kommer att känna igen sig, men också märka att jag utvecklats, jag har skrivit mera av materialet själv. En av sångerna låter precis som Oasis, säger Jan.

Tore S Börjesson ([email protected])