Festivallåtarna läckte ut på Napster

Riskerar att diskas, uppger SVT

NÖJE

Napster lever under stängningshot.

Men ännu lyckas den ställa till besvär - inte minst för Melodifestivalen.

Flera av bidragen fanns ute på Napster innan sändning - och riskerar nu att diskas, enligt SVT.

Sanna Nielsen - napstrad.

Förutom ett undantag för Sveriges Radio - som spelade låtarna i eftermiddags - får festivallåtarna inte spridas innan själva festivalen.

Om den regeln bryts kan det leda till diskning av låten.

Det är oklart om versionen av Sanna Nielsens ”I går, i dag och Popsons ”Jag känner dig” är avspelningar av spelningen i radio eller om låten har läckt ut på annat sätt.

Favoriterna ute

Vid 19.30-tiden på kvällen lades också en tredje låt ut - Jan Johansens ”Ingenmansland”. Låten är en av förhandsfavoriterna.

Innan sändningen hade de andra två stora favoriterna - Barbados ”Allt som jag ser” och Friends ”Lyssna till ditt hjärta” också kommit ut på nätverket, där vem som helst som har internetuppkoppling och rätt programvara kan ladda ner dem.

Riskerar diskning

Sveriges Television ska nu granska om Napster-publicering gör att låtarna diskvalificeras, uppger Anna-Maria Havskogen vid presstjänsten.

- Det här är just nu inte under vår kontroll. Skulle det visa sig att någon av de låtarna skulle vinna så tror jag inte att den kan gå vidare, säger hon.

- Vi kommer inte att plocka ut låtarna ur tävlingen. Vi tar ställning till det här efter programmet.

Den som avgör vad Napster-publiceringen innebär är SVT:s projektledare Agneta Thigerström. Hon har ensam ansvaret för att fatta det.

Agneta Thigerström har inte gått att nå för en kommentar.

Mattias Källman, Nils Östergren