Carola tog hem showen

Sverige var klart bäst - i norska Melodifestivalen

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Norge älskar Carola Carola syntes i rutan under nästan hela tv-sändningen av norska Melodifestivalen i går. Bland annat sjöng hon både "Främling" och "Fångad av en stormvind" i ett schlager-potpurri tillsammans med Jahn Teigen. Hennes son Amadeus var hemma hos sin norska familj, och såg mamma i tv.
NÖJE

OSLO

Carola stal Norges Melodi Grand Prix 2001.

Hon var överallt: sångerska, intervjuare, prisutdelare.

- Det här var jättekul. När jag firar 20-årsjubileet som schlagerartist år 2003 har jag bestämt att jag vill göra något väldigt speciellt, säger hon hemlighetsfullt.

Carola rockade Norge.

Norrmännen älskar Carola. I Oslo Spektrum hade publiken banderoller med texten "We love Carola".

- I Sverige känner man sig lite ägd. Folk vet allt om mig. Här är man lite mer som en utländsk stjärna. Lite onåbar. Det är" rätt roligt, säger Carola, när hon pustar ut efter sändningen.

Hon sjöng ett medley med Jahn Teigen där hennes egna två schlagerhits "Främling" och "Fångad i en stormvind" förstås ingick. Hon sjöng en låt från sin nya succé-cd. Bakom kulisserna intervjuade hon och Teigen de tävlande artisterna. Och hon var på scenen när priserna delades ut.

Carola hann med fem klädbyten

Svettigt värre. Och fem klädbyten. Allt från cowboy-look till elegant klänning till t-shirt med texten "I"m a rock star".

Och det skulle ha blivit ett till.

- Jag ville "göra en Lill Lindfors". Tappa toppen på klänningen och stå där i bara behån.

Det hade väl varit kul..?

- Ja, men klänningen var lite för tantig och det fungerade inte riktigt när den skulle lossna, så jag struntade i det till sist, säger Carola, skrattar, tittar innanför sin egen blus, och säger:

- Det kanske var lika bra. Jag vet inte om Norge är redo för det här"

"Låtarna var bättre här"

Hon genomförde tv-showen utan problem, trots att hon gått på penicillin den senaste veckan. Och trots att det har varit lite röriga repetitioner.

- Schlagertävlingarna i Sverige är mer professionellt gjorda. Men jag tycker nog det var bättre låtar här. Vinnaren var inte min favoritlåt, men som han sjöng, som en manlig Celine Dion.

I fredags natt låg Carola och grubblade över sina schlageräventyr genom åren. Då kom hon fram till att hon nog borde fira sina tjugo år på ett speciellt sätt. Det var ju 1983 hon slog igenom med "Främling".

Vad skulle du vilja göra? Vara programledare?

- Hi hi, jag säger inget. Men det här i Oslo har varit väldigt roligt att göra och jag har mina idéer. Ni får kanske se i framtiden"