”Reglerna är uråldriga”

Friends klarar sig - men nu ska nätspridningen granskas

Foto: KRISTER HANSSON
BERT VILL HA NYA BESTÄMMELSER Varken Bert Karlsson eller medlemmarna i Friends är oroliga för att bidraget "Lyssna till ditt hjärta" kommer att diskas. "De hade inte tänkt på att det här skulle kunna hända och de kommer att få ändra reglerna", säger Bert Karlsson.
NÖJE

GÖTEBORG/PARIS. Friends kan pusta ut.

Diskningshotet är borta - trots att segerlåten gick att lyssna på via internet före Melodifestivalen.

- De får grönt ljus för att vara med i finalen. I alla fall för tillfället, säger Christine Marchal-Ortiz, som är chef för Schlager-EM.

Aftonbladet avslöjade i går att Friends segerlåt "Lyssna till ditt hjärta" gick att ladda hem från nätet via Napster redan innan Melodifestivalen i Malmö hade börjat.

Chefen för Schlager-EM på Eurovision Broadcasting Union, EBU i Genève, Christine Marchal-Ortiz, ägnade en del av söndagen åt att fundera på om detta var ett så stort brott mot reglerna att det svenska bidraget skulle stoppas från finalen.

- Jag är inte helt insatt i problemet. Men här verkar det som om Friends låt varit ute på nätet efter den första januari. Då får sången tävla i Schlager-EM i Köpenhamn. Har låtarna funnits på nätet före det datumet hade de inte fått vara med, säger Christine Marchal-Ortiz till Aftonbladet.

"Omöjligt att kontrollera nätet"

Kommer den regeln att ändras?

- Givetvis stänger vi inte ögonen för utvecklingen. Men det är omöjligt att kontrollera allt som sker på nätet. Vi kan inte hänga efter Europas befolkning och förbjuda den att plocka hem låtar från Napster och dylikt.

Sveriges Television kommer att granska hur möjligheten att ladda hem Melodifestivallåtar från nätet kan inverka på hur jurymedlemmar och svenska folket kommer att rösta.

Ska internet jämställas med att låten spelas i radio för tidigt?

- Det finns alltid ett behov av att se över reglerna. Det kommer även att göras till nästa år, säger Svante Stockselius, nöjeschef för SVT.

Bert Karlsson, mannen bakom Friends, tycker att det är bra att vinnarlåten lagts ut på nätet.

- Nu kanske vi kan få bort dumma och uråldriga regler som har funnits i 30 år, till exempel att man inte får sälja singeln utanför Sverige innan finalen. Det motarbetar bara kompositörerna, säger Bert Karlsson.

Friends var aldrig oroliga

Han var i går aldrig orolig för att gruppen skulle diskas.

- Om de ska diska oss kommer de i så fall att få diska varje bidrag. De kommer att få ändra reglerna, de har inte tänkt på att det här skulle kunna hända.

Medlemmarna i Friends är heller inte oroliga:

- Det går inte att ha kontroll över allt som finns på Napster. Jag är inte särskilt orolig över detta, säger Stefan Brunzell.

Lisa Abrahamsson Johan Tollgerdt Johan Andersson