”Skoltiden har jag förträngt”

I ”Anderssons älskarinna” piskar Hirdwall sin lärare

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
VÄCKER KÄNSLOR Ingvar Hirdwall har själv tänkt tanken att få ge igen mot gamla lärare. Precis som Erik gör i "Anderssons älskarinna". "Det har varit en spännande resa att gestalta honom, han väcker känslor", säger Ingvar.
NÖJE

Ingvar Hirdwall är Erik i i tv-serien ”Anderssons älskarinna”.

Erik pryglar sin gamla lärare med mattpiska.

- Den tanken har jag haft själv om en del lärare, att den jäveln, han ska få igen, säger Ingvar.

Ingvar Hirdwall växte upp i Ängby utanför centrala Stockholm.

Han började skolan under tidigt 1940-tal. Synen på pedagogik och uppfostran var en annan än i dag.

Aga var vanligt förekommande.

- Vi hade en lärare vars specialitet var att örfila dig från bägge hållen samtidigt, säger Ingvar.

- Jag har pratat med folk i min egen ålder om det här. Man var ju rädd i skolan. Jag minns nästan ingenting av det som hände från första till femte klass. Det är som ett svart hål. Jag har förträngt det.

Rädd för hjälpklassen

Det var inte bara lärarna.

- Vi hade en hjälpklass i plugget också. De som gick där var inte alltid så sociala. Dem var man rädd för. Dessutom låg sinnessjukhuset Beckomberga på vägen till skolan. Det var ju ingen fara egentligen, men som vi hetsade upp oss, att de hade knivar och så...

I ”Anderssons älskarinna” spelar Ingvar Hirdwall Anderssons pappa, Erik. Han inackorderar kommunens åldringar i sitt hus. Han tvingar dem att arbeta för mat och logi. Han är bitsk och sarkastisk mot dem.

Får igen för alla slag

En av gamlingarna - den före detta gamla läraren - får igen för alla slag han delat ut till Erik under skolåren. Han piskas med mattpiska.

Det som sker i huset framstår som en cocktail av Ingvar Hirdwalls minnen från unga år: en blandning av sinnessjukhus, hjälpklass och gammaldags skola med aga.

Ingvar Hirdwall har under sin karriär porträtterat en rad färgstarka och egensinniga gubbar. Ni minns dem: Stig i ”Barnens ö”, Jan i "Kejsarn av Portugallien", grannen på balkongen i Beck-filmerna, Egon Nilsson i "Tre kärlekar", Johansson i "Potatishandlaren""

Erik står sig väl i konkurrensen. Han är tvär. Han är osympatisk. Ändå nån man tycker om.

- Livet har farit fram med honom, han väcker känslor, att så här kan det bli" Det har varit en spännande resa att gestalta honom, säger Ingvar.

Tore S Börjesson ([email protected])