Ett 69-faldigt leve för Cash – hurra!

Johnny fyller år

NÖJE
Foto: Andreas Lundberg

Countrylegenden Johnny Cash fyller 69 år idag. Han har sålt över 50 miljoner skivor under sin mer än 40 år långa karriär. En karriär som dalat då och då, beroende på hans problem med sprit och narkotika. Cashs första hit var "I walk the line" och kom 1956. Han är känd som "The man in black", men orsaken till de svarta kläderna var att han och hans bandmedlemmar inte hade råd med några speciella scenkläder i början av karriären. I oktober 1997 berättad Cash att han drabbats av en obotlig sjukdom. Han är döende i shy-dragers syndrom, en typ av parkinsons sjukdom. Senast den 13 februari i år åkte han in på sjukhus. Han har sålt sina ägor i Nashville och dragit sig tillbaka till sin fastighet i Cinnamon Hill på Jamaica.

Kul att veta

Cash äger en genomskinlig toalettsits som innehåller taggtråd. Den kallar han ”burning ring of fire”.

När Cash spelade för president Nixon i Vita huset bad presidenten honom att spela ”Okie from Muskogee” men Cash vägrade. Han spelade istället bland annat ”A boy named Sue” och ”Welfare Cadillac”.

En halsspecialist som undersökt Johnnys och hans dotter Roseannes röster. Har kommit fram till att de är identiska. Om man bortser från att Roseanne, som också sjunger, är kvinna.

Marianne Malmquist