Imponerande, Kindbergs

1 av 2 | Foto: BO DENNEMO
Bilden: Joakim Ekelund i Kindbergs. Får fem plus.
NÖJE

Fem plus till Kindbergs.

Det är en skräll.

”Donna Bella Donna” (Mariann) är det första dansbandsalbum som får Aftonbladets högsta betyg sedan Sound Express 1999.

”Varför inte testa mer eget material nästa gång?” frågade jag i min treplusrecension av Kindbergs debutalbum ”Du är så vacker” (Mariann) i Aftonbladet den 17 november 1998.

Nu tycks bandet ha hörsammat min vädjan.

Kindbergs andra, färska cd ”Donna Bella Donna” är en rejäl uppryckning - på alla fronter. Av de 14 låtarna är merparten nyskrivna för plattan, tre är skrivna av duktige sångaren Niclas Eriksson - som dessutom producerat och arrangerat albumet själv.

Med "Donna Bella Donna" tar Kindbergs ett jättekliv mot ett modernare, poppigare sound,och landar nånstans strax bredvid Barbados och Friends. Det handlar om synnerligen melodistark dansbandspop med små spår av moget här och där. Det snygga omslaget andas pojkband.

Plattans inledande kvartett har sådan bärkraft och styrka att jag häpnar. Det är "Donna Bella Donna" från Svensktoppen, en låt som egentligen är alldeles för bra för att ligga där, Peter Bromans popballad "Sommaren försvann med dig" är mäktig med en Niclas Eriksson som nästan viskar fram orden. Bo Larsson i Bhonus har skrivit "Julia", en makalös och komisk klackspark med roliga körer och skojig text: "din lilla virrboll, du gör mig helt yr", "men vad jag än gör är du kall som en glass" - jag gillar den skarpt. "Den tid vi behöver" är en mäktig, countrydoftande ballad, skriven av Niclas Eriksson och Ulf Georgsson, med influenser från Lasse Stefanz "Främling".

Plattans bästa sång är Calle Kindboms och Thomas Thörnholms finstämda popballad "Minnen av dig", med sång av gitarristen Joakim Ekelund. "Ge mig en chans" och "Louise" har också legat på Svensktoppen under det senaste året, något som borde medföra fler skivköpare.

Utvecklingen märks även i de få coverlåtarna. 60-talshiten "I only want to be with you" har Kindbergs förvandlat till pojkbandsballad, och "Da do run run" till modern, trummaskinsdunkande danspop.

Jag kunde räkna upp många fler av de 14 sångerna, de svaga låtarna är mycket få och "Donna Bella Donna" är vinterns stora överraskning.

Kindbergs gör den bästa nya dansmusik du kan få på skiva just nu.

Imponerande!

Plusguiden

Michael Nystås ([email protected])