Salma Hayek

NÖJE

Hon är urkass på matte och vet hur man gör karriär med en kraftig brytning. Dessutom gillar hon svenska filmmakare.

Salma Hayek är med i Traktors första långfilm.

Foto: AP

Hon är otroligt vacker. Hon är smart. Hon är begåvad - och hon har tagit Hollywood med storm.

Salma Hayek är en av frontfigurerna i den nya generationen latinamerikanska skådespelare som vinner respekt och uppmärksamhet i Hollywood.

Hennes liv är i det närmasteperfekt med andra ord. Och hon behöver sällan tänka på dieten. Hon äter vad hon vill, räknar aldrig kalorier och vägrar att träna.

Salma Hayek växte upp i Coattzacoalcos, Mexiko, som enda barn till en operasångerska och en affärsman. Liksom de flesta genomgick hon en identitetskris som ung.

Salma Hayek blev stjärna över en natt. Det gjorde att hon fick en av huvudrollerna i en annan stormexikansk tv-serie, "Theresa".

Efter några småroller fick Salma Hayek sitt stora genombrott i "Desperado" (1995) mot Antonio Banderas. Hon återvände till Mexiko och spelade in "El Callejàn de los milagros" (1995) och nominerades till en Ariel (Mexican Academy Award). Två år senare fick hon sin första huvudroll som vacker zombie i "From dusk till dawn" mot George Clooney.

Efter ett antal filmer, inklusive "Chain of fools", är Salma Hayek en av Hollywoods mest efterfrågade skådespelare.

Det har gått så bra för henne att hon skaffat sig en tillflyktsort i bergen med bedövande vacker utsikt över havet från alla rum.

Och efter en rad misslyckade romanser har hon slutligen hittat mannen med stort M. Salma, 32, är tillsammans med den tvåfaldigt Oscarnominerade skådespelaren Edward Norton.

I Hollywood skvallras det om att just de är nästa par framför altaret.

- Jag gillar snälla män och Ed är väldigt snäll! Det kanske inte låter som en sexig egenskap men har man blivit sårad flera gånger blir det viktigt, säger Salma.

- Jag tycker om män som respekterar kvinnor och som inte är rädda för att göra bort sig. Jag bryr mig inte om hur de ser ut. Men jag är lyckligt lottad för Ed är väldigt snygg.

- En av anledningarna till att jag blev skådepelare var att slippa matte. Hela räkna-kalorier-biten gör mig jättestressad.

Men det är en sanning med modifikation. Hollywoods läskigt smala skönhets-ideal gäller även Salma. Passerar vågen 55 kilo sätter hon ändå igång och bantar. Och då bör omgivningen hålla sig på behörigt avstånd.

- Jag kan bli väldigt lynnig. Om jag väger två-tre kilo för mycket låter jag bli att äta middag ett par dagar.

Det har inte alltid varit lätt för Hollywood-stjärnan.

När hon var tolv lyckades hon tjata till sig en plats i en katolsk skola i Louisiana. Två år senare åkte hon ut efter att ha skämtat lite väl häftigt med nunnorna.

16 år gammal skrämde hon slag på föräldrarna genom att bli punkare.

- Jag hade på mig t-shirtar med nitar och håret stod rätt upp. Efter det hade jag en extremt konservativ period. Fast inte stilmässigt. Min pojkvän var väldigt svartsjuk och därför undvek jag kläder som visade min figur. Jag hade stora tröjor och långa kjolar.

Efter det började hon att klä sig i strikta märkesdräkter, men övergick snart till rosa joggingbyxor. För att vara någon helt utan stilsinne är Salma Hayek väldigt stolt.

- Jag hade ändå någon slags känsla för stil. Jag slängde aldrig ihop saker. De skulle vara i en genomtänkt vidrig kombination.

Salma Hayeks föräldrar har äntligen accepterat hennes yrkesval. Men de har inte alltid stöttat henne. Hennes libanesiska pappa och latinamerikanska mamma tvingade henne först att läsa internationella relationer vid Mexikos universitet. De förväntade sig att hon skulle gifta sig och skaffa ett vanligt nio till fem-jobb.

Under studietiden tvingades hon hålla drömmen om en skådespelarkarriär hemlig för föräldrarna. Och när hon slutligen bestämde sig för att berätta blev pappan inte glad. Men Salma hade bestämt sig - hon skulle genomföra sin dröm med eller utan stöd från sina överbeskyddande föräldrar.

De blev inte direkt överlyckliga när de såg sin dotter i en rad tv-reklam-filmer, men de ändrade snart uppfattning när hon fick en roll i Mexikos populäraste såpa "Nuevo amanecer".

Trots att hon var på väg att bli landets största tv-stjärna ville Salma Hayek mer - hon ville erövra Amerika.

1991 flyttade Salma Hayek till Los Angeles. Allt hon hade med sig var en usel engelska och 600 dollar.

- Det var tufft - nästan ett "mission impossible". Det finns fortfarande egentligen ingen boom för latinamerikanska filmer. Jennifer Lopez har ingen brytning. Hon växte upp i New York och pratade engelska - inte spanska. Hennes framgång är väldigt viktig eftersom hon representerar en annan kultur, men den har inte hjälpt mig. Jag växte upp i Mexiko, inte USA, och faktum är att det inte finns några roller för latinamerikaner. Jag var tvungen att övertyga alla att min brytning inte skulle vara något problem utan en tillgång. Men alla är så rädda för att ta risker. Alla vill ha en 20 miljoner dollar-hit och allt som kan tänkas hindra en sådan succé ses som en fara.

- Att flytta till USA var inte det lättaste jag gjort. Jag trodde att jag skulle lära mig engelska på tre månader och bli stjärna inom ett år. Det tog mig ett år att lära mig engelska och åtta att bli stjärna. Men ändå - jag klagar inte.

Hon har fått strålande recensioner för sin senaste roll, i "Chain of fools". Det är en komedi om en olycklig barberare som spelas av Steve Zahn. Dennes liv kompliceras när han blir ägare till en stulen skatt med antika mynt.

Salma Hayek spelar detektiven som utreder fallet och hon faller handlöst för Zahn.

- Det är en superbra film. Och det var fantastiskt att jobba med Steve Zahn.

arkiv/Salma

Filmografi - ett urval

Suzanne Kerins/Wenn