Gilla eller sov med fiskarna

NÖJE
Per Bjurman / puls

Let me make you an offer you can’t refuse:

Soundtracket till ”The Sopranos”...

Det är att känt faktum att man bara behöver se vinjetten, där den magnifike James Gandolfini kör bil genom New Jersey, för att förstå att ”The Sopranos” är den bästa tv-serie som gjorts på den här sidan ”Kojak”.

Jag vill påstå att man förstår det även om man blundar.

Tack vare Alabama 3 och ”Woke up this morning”.

Det är en signatur så tuff och mäktig och effektiv att jag vill ha grappa och mustig tomatsås och canoli bara jag tänker på den.

Helt perfekt.

Fast det hade jag aldrig anat utan facit i hand. Inte en chans att jag, eller du, tänkt på den som briljant öppning till en tv-saga om frustrerade wiseguys i New Jersey ifall vi hört ”Woke up this morning” ryckt ur sitt sammanhang för låt säga ett år sedan.

Men David Chase, seriens skapare, förstod den suggestiva potentialen och har nu skapat en evig klassiker åt det förhållandevis okända Alabama 3. Samma fingertoppskänsla, samma förmåga att se det självklara i musikstycken utan uppenbar koppling till det män av Tony Sopranos sort kallar ”our thing”, går igen i hela serien - liksom på det soundtrack som nu finns ute i handeln.

Det är en rätt yvig samling

sånger, till synes helt utan röd tråd. Dylan trängs med Wyclef, Them med Eurythmics, New Jersey-ikonerna Sinatra och Springsteen med R.L Burnside och Cream"

Men de har med förbluffande precision lyckats accentuera känslor och stämningar i tv och fogas även i det här formatet samman till en solid, fascinerande enhet.

Eller också är det bara jag som romantiserar en skiva med Tony S på omslaget...

Det tog mig skandalöst lång tid att haja.

Jag, som verkligen älskar maffiafilmer och kan ägna hela krogkvällar åt att dra repliker från ”Gudfadern” - i synnerhet om Johan Croneman är med - missade hela inledningen av serien. Men nu har jag hela första säsongen på video och förstår verkligen hypen, förstår verkligen varför en skivhandlare jag känner på söndagarna, då serien sänds, laddar upp genom att ta sin hustru och sina två döttrar på italiensk krog på Söder.

”The Sopranos” är ju på en och samma gång en grandios hyllning till, och genial vidareutveckling av, maffia-genren.

Gillar man inte soundtracket från en sån serie förtjänar man att få sova bland fiskarna.

Per Bjurman