Läsarna: Friends låt är ett plagiat

NÖJE

Två av tre läsare på aftonbladet.se tycker att Friends vinnarlåt verkar vara ett plagiat.

- Låtar i den här genren ska man känna igen, säger professor Holger Larsen vid universitetet i Stockholm.

Friends har anklagats för att vinnarlåten i schlager-SM är ett plagiat - vilket läsarna på aftonbladet.se håller med om.

Efter de senaste anklagelserna mot Friends "Lyssna till ditt hjärta" gav i går aftonbladet.se sina läsare möjlighet att lyssna på de bägge låtarna - och själva avgöra om det rörde sig om stöld från låten ”Isus najvece ime”.

Resultatet: 66,7 procent av de drygt 6 025 som röstade i går kväll tyckte att det mycket väl kunde röra sig om ett plagiat.

- Men jag tror snarare att läsarna tyckte att låtarna liknade varandra. Plagiat är en juridisk term som är väldigt komplicerad att avgöra, säger Holger Larsen som är professor i musikvetenskap.

Professorn vill vänta in domen

Innan en dom har kommit vill han inte uttala sig om just detta fall - men han är inte förvånad över att också Friends, liksom många schlagermelodier genom åren, blir anmälda för plagiat.

- Kvaliteten med en schlager är att den ska ha en "igenkänningens glädje" samtidigt som den har nyhetens behag. En schlager måste alltså baseras på välkända ting.

- Frågan blir var gränsen går mellan allmängods och vad som tillhör en specifik låt.

Inom ett par veckor ska tonsättarnas intresseorganisation, Stim, komma med ett utlåtande.

Lyssna och döm:

Johan Andersson