TV 4 blåst på slutet

Får inte ta med schlager-EM i dokumentären om Friends

Foto: Krister Hansson
SERIE UTAN SLUT Även om Friends vinner finalen i schlager-EM kan TV4 inte visa några bilder från evenemanget.
NÖJE

Friends nya serie i TV 4 portas från schlager-EM.

Orsak: kanalen får inte rättighet att filma tävlingen.

Svante Stockselius, nöjeschef på SVT.

Segerjublet i Melodifestivalen hade knappt hunnit tystna före Friends nya avtal med TV 4 var klart.

Kanalen lade snabbt beslag på vinnarna i ett av SVT:s populäraste program och erbjöd dem en egen tv-serie som sannolikt startar redan i början av april.

Tanken är att tittarna ska få följa historien om Friends - från bandets tillkomst i en dokusåpa i TV 4 1999 till schlager-EM i Köpenhamn den 12 maj i år. Men seriens avslutning riskerar att bli en riktig antiklimax - även om Friends skulle vinna tävlingen.

Får inte komma in

Rättigheten till tv-bilderna från schlager-EM ägs av den europeiska tv-unionen EBU, som är huvudansvarig för tävlingen. SVT är medlem i unionen - men inte TV 4.

- Vi kan aldrig stoppa en kanal från att göra program om artister från Melodifestivalen, men jag har svårt att tänka mig att arrangören av årets schlager-EM ger TV 4 tillträde till själva tävlingen eller till back stage-området under finalkvällen, säger Svante Stockselius, nöjeschef på SVT.

Anna Vasova på EBU:s huvudkontor i Genève går på samma linje.

- Alla tv-bolag som ackrediteras till tävlingen är medlemmar, säger hon.

På det viset får SVT ironiskt nog ensamrätt till TV 4-seriens höjdpunkt samtidigt som man stjäl tillbaka Friends till kanalen.

"En vinst för tittarna"

- Jag vill inte tala i termer av att någon stjäl något från någon. TV 4 har valt att göra en serie om Friends och den leder naturligtvis fram till det riktiga programmet som är schlagerfinalen i SVT, säger Svante Stockselius.

Eva Swartz, nöjeschef på TV 4, tar utestängningen från tävlingen med ro.

- Det är som det är. Men jag tror inte att tittarna blir besvikna. De får se en serie hos oss och på finaldagen får de väl zappa över till SVT. Ur tittarperspektiv kan det rentav vara en vinst, säger hon.

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM