Papa Dee tror på svensk reggaevåg

Foto: BJÖRN WAnhatalo
ny generation på gång Papa Dee vill göra reggaen stor igen. - Nu finns det en kommersiell förankring. I Sverige finns redan Chilly & Leafy och Latin Kings som givit ut grejer på svenska.
NÖJE

Papa Dee håller reggaens fana högt i P 3 Rytm.

Och tror på en ny våg för genren på den svenska musikscenen.

Shaggy - nu på cd-listan.

Papa Dee på scenen, Daniel Wahlgren i etern. Båda ser en ljusnande framtid för reggaen.

- Ja, det gör jag. Nu finns det en kommersiell förankring i och med Shaggys platta och det ger ringar på vattnet. I Sverige finns redan Chilly & Leafy och Latin Kings som givit ut grejer på svenska. Med lite tur och lite organisering borde det kunna komma en svensk reggaevåg.

Du har sysslat med reggae under hela din karriär trots att den har en lite undanskymd plats i musikvärlden.

- Jag stör mig inte på att reggaen är underground. Det hade varit naivt. Och nästa generation är på gång. Det var värre i början och mitten av 80-talet. Då var Sverige ett tråkigt, jävla rockhelvetesland. Vi, jag och Stonefunkers, var missionärer för svart musik i ett segt Rocksverige. Nu har jag fått kredit för turnerandet runtom i Norden.

Sedan ett år är du programledare i P 3 Rytm. Varför det?

- Jaa, jag är väl en kalenderbitare. Jag har samlat plattor sedan 70-talet och har ett kontaktnät. Jag har skrivit en del så någon slags förmåga ansåg väl de på P 3 att jag har. Jag tror inte det räcker med att vara skivnörd för att vara programledare.

I april föreläser Papa Dee i Aten. I auditoriet finns bland andra de som röstar fram världsmusiklistan.

"De är snobbar"

- Jag ska prata om reggaen och ställa frågan varför vissa grejer favoriseras medan andra inte anses fint nog. Klicken runt världsmusiken är lite förlegad och förstoppad. Där finns en slags snobbism gentemot musiken från Västindien. Vad den sitter i vet jag inte. De kanske anser att musiken därifrån klarar sig själv.

”Mitten av 80-talet. Då var Sverige ett tråkigt, jävla rockhelvetesland”

Jorunn Amcoff