17 miljoner

Så mycket har vi ringt för till TV 4

NÖJE

17 700 000 kronor.

Så mycket kommer svenska folket totalt ha spenderat på betalsamtal till ”Vem vill bli miljonär?” när vårsäsongen är slut.

Av den summan tar TV 4 in nära 9 miljoner kronor.

– Vi är nöjda. Det är ungefär vad vi räknat med, säger projektledaren Fredrik Arefalk.

Foto: Henry Lundholm
Programledaren Bengt Magnusson

Varje vecka lockar ”Vem vill bli miljonär?” drygt fyra miljoner tittare om man lägger samman fredags- och söndagssändningarna.

Och många vill vara med och tävla om miljonerna.

Täcker en fjärdedel

Genom att besvara kvalfrågor på speciella 071-nummer kan deltagarna kvalificera sig.

På TV 4 är man mycket hemlighetsfull om antalet personer som ringt in under det dryga år som programmet sänts. Men i dag kan Aftonbladet avslöja att kanalen dragit in mångmiljonbelopp på betalsamtalen.

Enligt källor har TV 4 fått in 2 miljoner kronor på samtalen hittills den här säsongen. Om den takten håller i sig landar man på drygt 3,5 miljoner kronor när vårens kvalificeringsperiod avslutas den 1 april.

Uppgifterna bekräftas indirekt av projektledaren Fredrik Arefalk.

– Den här säsongen har telefonintäkterna täckt en fjärdedel av den totala vinstsumman plus de sociala avgifterna vi betalar eftersom priserna räknas som lön, säger han.

Cirka 6,2 miljoner kronor har delats ut i priser hittills den här säsongen. Med sociala avgifter inräknade landar summan på drygt 8,2 miljoner kronor. Och en fjärdedel av det blir 2 053 750 kronor i rena telefonintäkter.

TV 4 får hälften

Varje samtal kostar 5,70 kronor. Av den summan går 2,80 kronor till TV4 och resten till Skattemyndigheten och teleoperatören. Genom enkel matematik innebär det att drygt 733 000 tittare försökt kvalificera sig till programmet hittills den här säsongen.

– Antalet telefonsamtal har legat på ungefär samma nivå tidigare säsonger, säger Fredrik Arefalk.

Förra året sändes två omgångar av ”Vem vill bli miljonär?” Under sammanlagt 18 veckor hade tittarna chansen att kvalificera sig via betalsamtal. Det innebär att kanalen fick in cirka 5,3 miljoner kronor på nära 1,9 miljoner telefonsamtal under 2000. Lägger man till de 3,4 miljoner kronor som TV 4 får in på drygt 1,2 miljoner väntade samtal under den pågående säsongen landar man på en totalsumma på 8,7 miljoner kronor i telefonintäkter och 3,1 miljoner betalsamtal till ”Vem vill bli miljonär?” när den tredje säsongen är avslutad.

Till det tillkommer bland annat mångmiljonbelopp i såld reklamplats runt programmen.

Men telefonintäkterna i sig täcker bara en fjärdedel av de vinster som sammanlagt betalats ut.

Är ”Vem vill bli miljonär?” en dålig affär för TV 4?

– Nivån ligger ungefär som vi räknat med i vår programbudget. Det är ett dyrt program att göra men det bidrar säkert till kanalens goda ekonomi totalt sett, säger Fredrik Arefalk.

Dan Panas