Vill ni se på filmstjärnor

1 av 3
premiär i sverige Patrik von Krusenstjerna och Pontus Löwenhielm är reklamfilmarna som nu har premiär på sin första Hollywoodfilm.
NÖJE

Stjärnor som Salma Hayek och Jeff Goldblum framför kameran.

Och åtta svenskar som vill vara anonyma bakom.

I går var det världspremiär för filmkollektivet Traktors första Hollywoodfilm.

Traktor är fem regissörer, två producenter och en kontorschef som under tio år etablerat sig som producenter av reklamfilm. Först i Sverige, sedan utomlands, och sedan några år tillbaka har de kontoret i Los Angeles.

Första Hollywoodfilmen "Chain of fools" hade galapremiär i Stockholm i går (riktig premiär på fredag) och även om alla i kollektivet står för allt de gör, är det Patrik von Krusenstjerna, 36, och Pontus Löwenhielm, 35, som har regisserat den här filmen.

"Chain of fools" är en svart komedi. Lite thriller, lite kärlek, mycket humor.

- Vi har blivit erbjudna att göra långfilm tidigare, men det har mest varit high school-komedier. Det är en lukrativ genre men inte riktigt vår stil, säger Pontus.

Typiskt svensk hockeyfrilla

- Vi gillar humor när allt inte är så uppenbart, när skämten liksom inte direkt kastas i ansiktet på publiken.

Medan andra reklamfilmsregissörer som gör långfilm satsar på fräcka bildvinklar och snabba klipp, har Traktor mest koncentrerat sig på historien och människorna.

- Vi fick ju bra skådisar. Steve Zahn i huvudrollen hade vi sett i "Out of sight", han är en blivande stjärna. Salma Hayek är kanske den mest kända skådisen i filmen, hon är både duktig och härlig att jobba med, säger Patrik.

Finns det något typiskt svenskt i filmen?

- Huvudpersonen kör ju Volvo, förstås. Hans hockeyfrilla, kanske, men det är vanligare än man tror i USA också. Gå in på nätet, det finns faktiskt speciella hemsidor för hockeyfrillor.

Tror ni att Lasse Hallströms framgångar, två Oscarsnominerade filmer på raken, kan bereda väg för andra svenskar, som till exempel Traktor, i Hollywood?

- Ärligt talat vet jag inte om så många i USA vet att Hallström är svensk, säger Patrik.

fakta/Traktor

Jan-Olov Andersson