I kväll sätter han skräck i tittarna

Så elak har ni aldrig sett Sten Ljunggren

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS
Sjuk, kriminell och utan medkänsla Så beskriver Sten Ljunggren sin nya rollfigur, farbror Ernst, som i kväll gör entré i "Anderssons älskarinna".
NÖJE

Axel Holtman. En godhjärtad man. Ni har lärt känna honom i "Skärgårdsdoktorn".

I kväll kommer farbror Ernst.

- En sjuk typ, kriminell och i total avsaknad av medkänsla, säger Sten Ljunggren.

Tv-tittare kopplar ibland ihop skådespelare med deras karaktärer. I publikens ögon blir de sina rollfigurer även privat.

Sten Ljunggren kan räkna med vitt skilda reaktioner från allmänheten.

De som sett honom i "Skärgårdsdoktorn" skulle kunna lägga sina liv i hans händer.

"Han har starka känslor"

De som ser honom som Ernst i kvällens avsnitt av den kritikerhyllade "Anderssons älskarinna" kommer i stället att springa för sina liv.

- Ernst har starka känslor. Men det handlar om hans egna känslor. Hans egna rättigheter. Han saknar förmåga till empati, säger Sten.

Ernst har hittills vilat som en mörk skugga över handlingen. Han har inte synts, bara omtalats och förekommit som ung i drömsekvenser.

Han är som Hitler och Stalin

Anderssons syster är död. Anderssons mamma är försvunnen. Ernst, Anderssons farbror, tycks ha nåt med saken att göra, men också han har varit försvunnen i många år "

Emellertid. I kväll gör han entré.

- Ernst vill ha och han är beredd till vad som helst för att få det. Han är besatt av mamman. Vill äga henne. Drar sig inte för att förnedra henne hur mycket som helst. Den människotypen finns, se bara på folk som Hitler och Stalin, hänsynslösa människor som bara ser sig själva och saknar förmåga att sätta sig in i andras känslor, säger Sten.

Den unge Ernst som synts i Anderssons drömmar är Petter Ljunggren. Sten Ljunggrens son. De två har tidigare medverkat ihop i serien "Svenska hjärtan". Men för Petter handlar det bara om extraknäck.

- Ja, han är journalist. Just nu jobbar han i redaktionen för programmet Studio 1 i P 1, säger Sten.

Han följer varje avsnitt

Han tycker det är välförtjänta lovord som östs över "Anderssons älskarinna".

- Det är en serie som bryter ny mark.

I kväll bänkar han sig framför tv:n precis som alla andra. Han tittar ett avsnitt i taget, varje måndag, i stället för som de flesta av sina kolleger, låna hem allt på videokassett och se det i ett svep.

- Det är roligare så, att se det i takt med publiken och följa hur de reagerar, säger Sten Ljunggren.

fakta/Sten Ljunggren

Tore S Börjesson