Sheen ett lyft för ”Spin city”

NÖJE

Herr Präktig ersätts av Herr Skandal.

Och plötsligt blir Kanal 5:s ”Spin City” lite roligare att titta på.

Inget ont om Michael J Fox. Den 39-årige skådespelaren, som sedan flera år lider av Parkinsons sjukdom, hoppade av serien i höstas, då han inte orkade jobba längre.

Det var förstås främst tack vare honom och hans komiska tajmning som serien redan strax efter starten 1996 blev en av de allra populäraste.

Här i Sverige brukar ett par hundra tusen tittare följa den i Kanal 5. När Aftonbladet på måndag delar ut sina tv-priser, är Michael J Fox en av de nominerade i klassen utländsk tv-personlighet.

Men personligen har jag tyckt att det har funnits ett lite irriterande präktigt drag över Fox (och därmed hans rollfigur). Det är lite som med Tom Hanks, ingen av dessa båda skulle i första taget spela en person med ens de allra minsta negativa personliga sidor.

På onsdag gör Charlie Sheen, 35, entré som Charlie Crawford, New Yorks nye vice borgmästare.

Och plötsligt får serien nytt liv. Blir lite roligare och mycket fräckare.

Sheen är ju ökänd för sprit- och drogmissbruk, för trassliga kvinnoaffärer och inblandningen i en bordellhärva.

Crawford har skapats utifrån Sheens egen image, han driver medvetet med sitt eget skandalösa rykte.

I första avsnittet kommer Crawford för sent till jobbet. Skälet är en kärleksstund med en blond flygvärdinna från – Air Sweden.

Och sedan fortsätter det med många kvicka skämt kring vice borgmästarens vilda liv. Sheen har inte varit så här bra sedan i ”Plutonen” och har inte minst fint komiskt samspel och stark kemi i scenerna med seriens bitska blondin, Heather Locklear.

Jodå, ”skärgårdsdoktorn” kan sjunga också.

Samuel Frölers debut-cd innehåller lågmäld och trivsam rock med låtar av bland annat Staffan Hellstrand, Plura och Peter LeMarc.

Min intelligens har ifrågasatts av många för att jag har skrivit att ”Vinna eller försvinna” (SVT, lördagskvällar) är ganska underhållande.

Man får ju ändra sig. Efter några avsnitt blev det rätt tjatigt. Ingen vinner någonting. Men allra mest irriterande är ändå tempot, de där extra sekunderna man får vänta på rätt svar varje gång. Klipp snabbare!