Sista chansen för Napster

Måste rensa sajten inom 72 timmar

NÖJE

Musikbytarsajten Napster måste inom 72 timmar dra tillbaka den upphovsrättsskyddade musiken.

Det beslutade en federal domare i USA på tisdagen.

Nedräkningen skapade också rusning till Napster. På måndagen hade 96 miljoner musikfiler bytt lyssnare och närmare 500 000 användare över hela världen använde tjänsten den dagen.

Beslutet gäller formellt från den stund Napster får en lista över vilka låtar som inte får finnas kvar. I den stunden börjar nedräkningen, för varje enskild låt.

Vilka låtar det handlar om är dock sedan länge känt. Frågan är nu när skivjättarna ska slå till.

- Domstolsbeslutet innebär att musikindustrin har makt att bestämma exakt vilka låtar som ska finnas på Napster och hur länge de ska finnas där. Man kan också studera konsumenternas intresse, säger Eric Sheirer, analytiker vid Forester Research till New York Post.

Balansgång för bolaget

Det som nu startat är alltså balansgång på slak lina för Napster. Man vill behålla så många som möjligt av de 50 miljoner användare som hittar musikfiler via Napster, eftersom man planerar att förvandla sajten till en betaltjänst för registrerade medlemmar.

Å andra sidan tvingar domstolsbeslutet Napster att lyda skivindustrin. 72 timmar efter att en låt förklarats oönskad ska den vara borta.

- Musikindustrin har nu fördelen att kunna bestämma exakt när man vill att en låt ska försvinna från Napster, säger Sheirer.

- Men tvingar man Napster att stänga nu försvinner användarna någon annanstans och då försvinner möjligheten att kunna kontrollera dem.

På fredag kommer ett nytt möte att äga rum mellan företrädare för Napster och musikindustrin.

Enligt musikjättarnas advokat Russel Frackman vill man att Napster till att börja med stoppar alla låtar som finns eller går upp på på Billboardlistan för singlar respektive album.

Skivbolagen har slagits mot Napster sedan december 1999. Protesterna har gällt att upphovsrättsskyddad musik kunnat bytas av enskilda användare med hjälp av Napster.

Beslutet innehåller dock inga detaljer om vad som händer om Napster trots allt struntar i förbudet.

Blockeringen har börjat

Enligt en talesman för Napster började man redan i söndags kväll att börja blockera låtar. Bland de första att försvinna är Metallica, bandet som själva stämt Napster på närmare 100 miljoner kronor.

Företaget skriver dock på sin egen hemsida att arbetet med att kartlägga och koppla ihop namn på musikfilerna med artistnamn och låtnamn inte är enkelt utan komplicerat och tidsödande.

Napsters advokat David Boies hävdar också att Napster anser att musikindustrin själva ska namnge exakt vilka filer man vill ha bort, inte bara vilka låtar.

Mycket tyder dock på att enskilda användare redan tagit sig runt den blockering som startat. Filer får till exempel nya namn som är svåra att associera till en låt eller artist vilket gör den lättar att "gömma".

Läs också:

Caroline Olsson