Tittarras för samhälls-tv

Nya "Uppdrag granskning" är ingen publikhit

NÖJE

Tittarna sviker SVT:s nya samhällsprogram. Programmet "Uppdrag granskning" ses bara av hälften så många som föregångarna "Reportrarna" och "Striptease".

Ett skäl är själva placeringen i tablån, tror programmakarna.

Foto: JOHAN PAULIN/SVT
HALVERADE SIFFROR Kattis Ahlström är programledare för SVT:s "Uppdrag granskning". Föregångare som till exempel "Reportrarna" och "Striptease" sågs av dubbelt så många.

- Det är klart att det är en väldig nackdel att inte ligga efter Rapport. Är man samhällsintresserad slår man på nyheterna och sedan blir man kvar när man märker att det börjar ett samhällsprogram, säger reportern Bo Holmström på "Uppdrag granskning", tidigare "Reportrarna".

"Uppdrag granskning" sänds klockan tjugo på onsdagar i SVT 2. Tidigare sändes också Rapport i samma kanal halvtimmen innan.

Men efter SVT:s omstrukturering av kanalerna tidigare i år har Rapport flyttat till SVT 1. Medan samhällsprogrammen stannat kvar i SVT 2. Dessutom har "Uppdrag granskning" legat mot det väldigt populära programmet "Antikrundan".

"Vi kunde ligga i ettan"

Omstruktureringen av kanalerna innebär en uppdelning där SVT 1 är den bredare kanalen och SVT 2 den smalare. Bo Holmström tycker absolut att "Uppdrag granskning" platsar i den bredare kanalen.

- Det vi ägnar oss åt är viktiga samhällsfrågor som berör många människor. Det skulle inte störa mig om vi låg i ettan.

Han vill emellertid inte fälla någon dödsdom över de nya samhällsprogrammen ännu.

- Det finns en viss nostalgi hos tittarna. Jag tror att vi får ge det ett halvår åtminstone.

- Jag gjorde ett program som hette "Glashuset" som slutade för sex år sen och fortfarande kan folk fråga: "Vad gör du numera? När kommer "Glashuset" tillbaka?"

Är inte orolig

SVT:s tillförordnade programchef Thomas Nilsson menar att de dåliga tittarsiffrorna inte är något att oroa sig över. Ännu.

- Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det när bara en tredjedel av säsongen gått och jag avråder alla från att dra några snabba slutsatser.

Så här många ser programmen:

Så här många ser programmen

Lisa Pehrsdotter