Svenskt i topp i Grekland

Antique vann överlägset i grekiska melodifestivalen

Foto: ROGER LUNDSTEN
Opa Opa! Nu får Friends se upp - Göteborgsduon Antique vann i går kväll överlägset i den grekiska uttagningen till Schlager-EM med låten "I´ll die for you".
NÖJE

Friends får svenskt sällskap i Schlager-EM i Köpenhamn.

I går kväll vann Antique melodifestivalen i Grekland.

- Jag är så otroligt glad. När de sa att vi vann kunde jag inte höra något annat än mitt eget hjärtslag, säger sångerskan Elena Paparizou.

Nanne Grönvall tävlar i England.

Barndomsvännerna Elena Paparizou, 19, och Nicos Panagiotidis, 23, i Antique vann i går kväll en jätteseger i den grekiska melodifestivalen med bidraget "I"ll die for you" - som på uttagningen framfördes på grekiska.

Göteborgsduon kammade hem nästan hälften av alla publikröster.

- Det är verkligen jättekul, säger en jublande Elena Paparizou.

I natt firade hon och Nicos Panagiotidis tillsammans med kompisen Markoolio - som åkt till Grekland för att titta på melodifestivalen - andra vänner och släkten på ett riktigt grekisk bouzoukiställe.

Nordisk pop och grekiska instrument

Göteborgsduon - som slog igenom med "Opa opa" - är kända för att kombinera nordisk pop med grekiska instrument och rytmer. Vinnarbidraget "I"ll die for you", är skrivet av Antonis Tapas och Nikos Terzis, två välkända grekiska sångskrivare. Nu väntar den stora finalen på Parken i Köpenhamn den 12 maj - med annat svenskt motstånd.

- Jag önskar verkligen alla lycka till i finalen. Om Friends gör ett bättre uppträdande önskar jag verkligen att de vinner, säger Elena Paparizou.

Förutom Friends kan Antique få ytterligare svenskt motstånd. På söndag tävlar Nanne Grönwall i den engelska melodifestivalen med låten "Men".

- Det skulle absolut vara kul om vi blev ett helt gäng med svenskar.

Både Elena Paparizou och Nicos Panagiotidis har föräldrar som kommer från Grekland, men är uppvuxna i Göteborg.

"De dyrkar marken man går på"

I fjol var de ute på en lång pr-turné i Europa och besökte Grekland vid ett flertal tillfällen.

- Det är en helt annan sak att vara artist här i Grekland. Man får en otrolig respekt, de dyrkar marken man går på. Det är väldigt ovant, men det är också kul, säger Elena Paparizou.

Det vimlar av svenskar i schlagervärlden

Lisa Abrahamsson