John Frusciante kan själv

NÖJE
Foto: Maria Östlin
Föredrar gitarren före heroin.

John Frusciante i Red Hot Chili Peppers fick sin första gitarr när han var 11 år.

Han skrev i rask takt 30 punklåtar.

- Jag förstod att jag kunde ta mitt raseri och göra nåt vackert av det, i stället för att bli destruktiv mot andra eller mig själv.

John Frusciante blev en forskningsresande i toner. Han tillgodogjorde sig Germs ursinniga punk och Frank Zappas bländande vackra gitarrsolon med samma hängivenhet. Han var ett 18-årigt underbarn när han gick med i Red Hot Chili Peppers.

Efter albumet ”Blood sugar sex magik” från 1991 blev han hyllad som förnyare och virtuos.

Redan året efter hoppade han av. Han påbörjade ett sexårigt heroinmissbruk. 1998 gick han med igen. I mellantiden hade han knappt lirat alls.

- Jag övade upp mig under de åtta månader vi jobbade med ”Californication”. Jag spelade till gamla punkplattor för att få igång högerhanden. Tekniskt var jag sämre än på ”Blood sugar sex magik”, men det är ”Californication” jag är stolt över, där spelar jag på toppen av min förmåga, förmedlar känslor.

Tre år har gått

sen han la av med heroin.

- Jag har övat hela tiden, arbetat fram en ny stil. Flea har övat lika hårt på basen. Våra nya stilar passar varandra som handen i handsken. Kemin och energin i Red Hot Chili Peppers förblir den samma, men nästa album kommer att låta annorlunda.

Alldeles nyligen släppte John Frusciante soloalbumet ”To record only water for ten days”. 15 låtar sprungna rakt ur hjärtat. Avskalat. Hudnära. Rakt på sak. Utan kommersiella hänsyn. I den meningen påminner det om Keith Richards solo-

album från 1988: ”Talk is cheap”.

- Spela snabbt och dra långa solon, det intresserar mig inte längre. Det går ändå inte att överträffa vad Frank Zappa och de andra 70-talshjältarna gjorde. I dag måste du söka dig andra vägar.

Vilka inspireras du av i dag?

- Gitarrister som skapar atmosfär:

Bernard Sumner från Joy Division, Mathew Ashman från Bow Wow Wow, Johnny Marr från Smiths, Keith Levine från PIL, Robert Smith från Cure, John McKay från Siouxsie & the Banshees. Och elektronisk musik.

Det låter som om du vill frigöra dig från bluesen?

- Ja, inte ett spår av blues ska finnas kvar i det jag gör.

Vad lyssnar du på just nu?

- Johnny Thunders & The Heartbreakers album ”L.A.M.F.” Jag älskar Johnny.

Varför har du behov av att uttrycka dig utanför Red Hot Chili Peppers?

- Jag har skrivit låtar sen jag var 11 år och det är nåt helt annat än det jag gör för bandet. Där bygger vi sångerna tillsammans. Även när en låtidé kommer från mig är den skapad just för Red Hot Chili Peppers. Mina sologrejer är strikt personliga.

John Frusciante

Tore S Börjesson (tore.borjesson@aftonbladet.se)