Maffian vill ta över Pompeji

NÖJE

Italienska maffian försöker ta kontroll över Pompeji.

Staden drar varje år in 120 miljoner kronor i biljettintäkter, pengar som nu väckt maffians intresse.

Med hjälp av mordbrand, dödshot, strejker och ljusskygga fastighetsaffärer försöker brottssyndikatet ta över affärerna i detta ett av världens mest populära turistmål.

Affärsidkare i staden har tvingas betala beskyddarpengar. Den som vägrar att samarbeta får sin butik nedbränd.

Lämnade över makten

Det allra senaste uppges vara att skrupelfria affärsmän med maffiakontakter försöker lägga beslag på kontrakt i det ständigt pågående arbetet kring restaurering och konservering av Pompejis många oskattbara arkeologiska fynd.

Enligt Archaeology online fick maffian grepp om staden 1998, då italienska regeringen beslöt att lämna över ansvaret för Pompejis budget och ekonomi vad gäller de arkeologiska fynden till lokal myndighet.

Förutom stöd från regeringen har Pompeji fått ekonomiska bidrag från en rad internationella organisationer. Allt för att bevara staden, som drabbades av ett katastrofalt vulkanutbrott år 79.

Polisn inkopplad

Åtgärder vidtas nu för att stävja korruptionen och kriminaliteten kring kulturskatten Pompeji.

- Vi har bett polisen kontrollera alla anbud till de olika projekten för att försäkra att entreprenörerna inte har kontakter med den undre världen, säger överintendenten Pietro Giovanni Guzzo till Archaeology online.

Trots hotet från maffian har man ändå lyckats åstadkomma en ny bokaffär och ett utbildningsprogram för skolbarn.

Man planerar också att bygga en restaurang i direkt anknytning till utgrävningsplatsen. I dag är de flesta matställen för turister knutna till det korrumperade system som styrs av den organiserade brottsligheten.

Caroline Olsson