Carolas sång för de fattiga

Nya skivsuccén ger hundratusentals kronor till hjälporganisation

NÖJE

Det är en sak att roa och beröra. Det är en annan sak att rädda liv.

Carola gör bägge sakerna.

Hon ligger etta på topplistan. Hon har skänkt 100 000 kronor till Kenyas fattiga mödrar och barn.

Foto: Tommy Mardell

Det är bara början.

Carolas album ”Sov på min arm – sånger för stora och små” släpptes nyligen. Det har sålt 53 000 exemplar i Sverige. Ungefär hälften så många exemplar i Norge. Det kommer fortsätta sälja.

Det innebär pengar till Strømmestiftelsen, som i sin tur samarbetar med organisationen Jamii Bora i Kenya.

Tryggt med barnvisor

100 000 sålda exemplar ger 150 000 kronor till välgörenhet. En total försäljning på 300 000 plattor, vilket skulle ge 450 000 kronor till Jamii Bora, är ingen omöjlighet (det var så många exemplar hon sålde av ”Jul i Betlehem”, hennes närmast föregående album).

Vem som helst kan sjunga in ett knippe barnvisor. Men bara Carola kan ta en sån platta till toppen av försäljningslistan. Håkan Hellström, The Ark, Eric Clapton, Rod Stewart? De har inte en suck när Carola sjunger ”Byssan lull”.

– Folk har förstått att det är en skiva både för stora och små. Jag tror människor tycker det är skönt att ta del av den trygghet barnvisor ger. Det är en modersfamn att krypa upp i. Det behöver vi alla ibland, säger hon.

Jo. Men att den ligger etta på försäljningslistan?

– Jag har aldrig jobbat så noggrant förr. Aldrig jobbat så mycket med min sång. Det här är sånger som kräver mycket. Jag ville förmedla de känslor man har inom sig när man ammar. Den närheten. Känns som jag lyckats.

Recensionerna blev trots det ljumma.

– Ja, men nu har jag två veckor i rad legat etta på albumlistan. Det är min revansch.

Hur hjälper organisationen Jamii Bora de fattiga i Kenya?

– Den ger kvinnor, och därmed också deras barn, en möjlighet att komma bort från gatan. Många har en bakgrund som prostituerade. De får låna pengar. För att starta egna små företag i slummen. De blir självförsörjande, får upp kreativitet, självförtroende och självkänsla.

Ska åka tillbaka

Carola har redan en gång besökt slummen utanför Kenyas huvudstad Nairobi där Jamii Bora bedriver sin verksamhet. Det blev till en dokumentär i norsk tv.

Hon utnyttjade sin stjärnstatus till att fånga folks intresse och visa att hjälpen verkligen kommer fram.

– Jag fick nära kontakt med en kvinna i min egen ålder, Benta, som då bar på sitt sjätte barn. Bland annat därför är jag angelägen om att följa upp det här. Jag hoppas kunna åka tillbaka i augusti, säger Carola.

Fakta/Carola

Tore S Börjesson ([email protected])