Ladda ner Springsteen

NÖJE

Nu har även jag förstått storheten med Napster.

Man kan ju ladda hem Springsteen-bootlegs från 1977 och höra versioner av Jackie Wilsons ”Higher and higher” som målar om hela universum.

Tack, Little Marky Larsson.

Antar att det säger en del inte helt smickrande saker om mig och mitt förhållningssätt till omvärlden, att jag först nu, när amerikanska domstolar slutligen skjutit projektet i sank, fått upp ögonen för Napster.

Men jag är sån. Jag misstror all ny teknik och sitter bara och frustar otåligt när lo fi-Håkan, always the pioneer, ska in i min dator och krångla.

– Kan du lugna dig. Det tar bara någon minut, suckar han och försöker göra några slags uppdateringar som bara känns skrämmande.

– Nä. Det blir konstigt. Sluta, säger jag och knuffar undan honom.

Men så skriver Little Marky Larsson en nätkrönika på Sonic om alla Springsteen-bootlegs han hittat i Napsters skattgömmor och särskilt då en version av Jackie Wilsons ”Higher and higher” (som jag redan i original betraktar som en av de tio bästa låtar som spelats in).

Då ger jag upp.

Då får lo fi-Håkan sitta kvar och göra vilka otäcka ingrepp han vill i min arma hårddisk.

För som Little Marky slår fast i sin krönika:

För att till fullo förstå storheten hos Bruce Springsteen & The E Street Band räcker det inte att lyssna på de officiella utgåvorna, hur mästerliga nu några av dem än är. Det är framförallt den sanslösa extas de lyckades gestalta på scen under sjuttio- och tidiga åttiotalet, den rent religiösa hänryckning de använde som drivmedel, som förklarar varför några av oss ser Springsteen som Messias och hans musiker som lärjungarna.

Den finns koncentrerad i de tolv minuter ”Higher and higher”, hämtad från en konsert i Boston 1977, pågår. Fast det är inte tolv minuter. Den slutar aldrig. Den bara fortsätter och fortsätter och fortsätter. Stegrar och stegrar och stegrar, tills missionärerna från New Jersey försvinner in den totala hypnosen.

Jag sitter här på redaktionen när jag hör den. Men egentligen är jag långt, långt borta. Jag är mitt på dansgolvet på den där festen som aldrig tar slut, mitt i det där ögonblicket som inte kan upphöra att existera, och jag är lyckligare än jag någonsin varit tidigare.

Det är så makalöst bra att det knappt kan vara sant.

Fortsättningsvis blir det tydligen förbjudet att lägga ut musik som ligger på Billboard-listan på Napster.

Vem bryr sig?

Springsteens bootlegs finns kvar.

Ladda ner dem och se ljuset.

Orsaker till extas