En groupies bekännelse

NÖJE

Enligt ordboken är en groupie en (ung kvinnlig) beundrare av (rock)-artist som (tillsammans med andra) ofta är eller hoppas bli artistens älskarinna.

Inspirerad av kanonrullen ”Almost famous” gjorde Puls Erika Hallhagen ett försök att ge en mer mångfacetterad bild av fenomenet groupie.

Foto: Columbia Tristar
Filmen "Almost famous" bygger till stor del på regissören Cameron Crowes egna upplevelser som ung rockjournalist i början av 1970-talet. Han följde med band som Led Zeppelin, Allman Brothers och Lynyrd Skynyrd och skrev om dem i Rolling Stone Magazine. Groupien Penny Lane, som spelas av Kate Hudson, är en fiktiv person, men rollen bygger på en, eller flera av de groupies som Cameron Crowe stötte på under sina år som rockskribent.

- Det bästa med att vara groupie är att man får någonting som man vet att miljoner andra tjejer skulle döda för. Det sämsta är att man alltid behöver slåss med miljoner andra för att lyckas.

Liz, 21, är verklighetens Penny Lane.

I Cameron Crowes film ”Almost famous” är Penny Lane, spelad av Kate Hudson, backstageområdets drottning. Hon sveper in med sitt följe av band-aids (som de väljer att kalla sig i stället för groupies) och varken rockstjärnor eller biopublik kan ta ögonen ifrån dem.

Liz, som bor utanför New York, är precis som Penny Lane blond och mycket söt. Hon har varit groupie i tre år och för sig med samma säkerhet som den fiktiva Penny bland rockstjärnorna.

- De känner alltid igen mig, till och med när jag står i publiken på konserter, säger hon.

- Det handlar om att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt, på hotell, barer, klubbar och konserter. En fördel är att bli kompis med livvakter och andra som jobbar åt artisterna.

Hon betraktar sig också som rockstjärnornas kompis och vill av lojalitet inte berätta vad hon sett backstage och vilka hon har haft intimt umgänge med. Samtidigt finns det en vilja att stoltsera en aning och efter ett tag kryper det fram namn som AJ i Backstreet Boys.

- Han är min favorit. Han är som vilken kille som helst - trevlig och tillmötesgående. Och till skillnad från andra pojkbandsmedlemmar hymlar han inte med sina avsikter. Han är ung och vill festa och ha kul.

Har man sagt A (J) så kan man lika gärna säga B ( Bon Jovi) och sedan rabblar Liz artist efter artist.

- Enrique Iglesias, Sting, D’Angelo, U2, Matchbox 20...

Och så Rolling Stones, de var helt otroliga. De beter sig som de var 20 åroch verkar fortfarande tycka att allt de gör är spännande. Deras groupies är allt från 18 år till 60 år.

Pojkbandet ’Nsync har inte lika gamla groupies, men nästan lika många. Och Britney Spears-gossen Justin Timberlake är notoriskt otrogen med dem berättar Liz.

- Justin och JC tror att de är Guds gåva till världen. Hela bandet är outhärdligt barnsligt.

Just det faktum att hon får se sådant som aldrig, eller i bästa fall veckor efteråt, når allmänheten är en del av tjusningen med att vara groupie, tycker Liz

Men om man bortser från det - känner du dig aldrig utnyttjad?

- Nej. Jag bryr mig inte om att de kanske gör samma sak med någon annan nästa natt. Och det handlar inte alltid om sex, ibland vill artisterna bara ha någon att prata med. De respekterar mig, eftersom jag aldrig har uppfört mig på ett sätt som skulle förtjäna att få skit. Men de flesta andra tjejerna ses bara som ett skämt av banden.

Har du kompisar som är groupies?

- Du kan bli kompis med andra groupies, men om ni är efter samma person och han är nära er båda - se upp! Då handlar det om att se till sitt eget intresse.

Då kan det vara säkrare

att träffa så kallade kolleger via nätet. På www.groupiecentral.com möts groupies från hela världen. Sajten är skapad av ”dedikerade musikälskare som är unga, kvinnliga och undersköna” och innehåller en hel del mer eller mindre bisarra fakta. Där berättas bland annat om vilka artister som är bäst i sängen ( Steven Tyler i Aerosmith är ett förekommande namn, han hyllas särskilt för sin förmåga att utföra oralsex) och vilken rockstjärna som har minst könsorgan ( Billie Joe Armstrong, sångare i Green Day har enligt sidans besökare en pillisnopp som ”bara mäter runt 7,5 centimeter”).

Använder du kondom, och är artisterna noga med att ha skydd?

- Jag skyddar alltid mig själv, och min erfarenhet är att de flesta artisterna är noga med kondom.

En gång har Liz förälskat sig på riktigt i en rockstjärna, men hon berättade aldrig för honom om sina känslor, eftersom hon inte visste om de var besvarade.

- Och så har jag sett vad deras flickvänner måste gå igenom.

Då är det enklare att vara groupie.

- Visserligen kräver det mycket tålamod. Man måste vänta på att artisterna hela tiden. Men samtidigt. Allting tas till en annan nivå när du är med en rockstjärna. Allt är mer extravagant och spännande.

Erika Hallhagen ([email protected])