- Penn gillar inte min musik

NÖJE

På skivomslaget finns en ungkarl och en dront.

I soffan mittemot sitter en lång, blond kvinna med Bostondialekt.

Aimee Mann reder ut begreppen.

Foto: V2
Aimee är svag för dodofåglar.

- För mig är dronten en slags metafor för singer/songwritern som håller på att utrotas. Dodofågeln hade ingen förmåga att försvara sig - den kunde varken springa eller flyga. Den var kort, tjock och la bara ett ägg åt gången. Den utrotades när människorna kom till Mauritius på 1600-talet. De slog ihjäl den utan anledning, säger den amerikanska singer/songwritern.

Hon sitter insvept i en ljus kappa med en kopp te framför sig. Efter drygt 15 år i branschen finns nu Aimee Manns tredje soloalbum, "Bachelor No. 2", i de svenska skivdiskarna. Och på soundtracket till "Magnolia" har hon huvudrollen.

- För fem år sedan tog Paul ( Thomas Anderson) kontakt med min man Michael för att be honom skriva musiken till hans första film. De blev vänner och medan Paul skrev "Magnolia" lyssnade han på min musik. Det är så jag blev inblandad.

Vad tycker du om grodscenen?

- Jag gillar den. Grodorna är SÅ stora. Det jag gillar bäst är att karaktärerna är så kaotiska och lever lite galna liv. Men de verkar inte märka det. De är så insyltade i sitt eget kaos att de inte ens märker när något riktigt sjukt, som att till exempel grodor faller från himlen, händer.

Passar din musik ihop med karaktärerna och historien?

- Ja och det är framförallt tack vare Paul. Musiken har inte bara lagts på filmen utan han har lyckats involvera den med stor integritet.

Din man, Michael Penn, är bror till regissören och skådespelaren Sean Penn. Har du fått några musikförfrågningar från honom?

- Jag tror inte Sean är ett särskilt stort fan av min musik. Han har sett mig och Michael spela tillsammans, han gillade showen, men han har inte framfört några synpunkter vad gäller min musik. Jag tror han beundrar sin bror väldigt mycket men sedan tror jag inte han bryr sig om någon annan.

Varför heter plattan "Bachelor No. 2"?

- Titeln speglar det mesta av låtmaterialet som handlar om livet som singel. Men just "Bachelor No. 2" kommer från "Vem tar vem"-shower i USA.

I början av 80-talet bildade du bandet "Til Tuesday. Vad har hänt med din musik sedan dess?

- Jag tycker det är rätt stor skillnad. I "Til Tuesday visste jag inte riktigt hur man skrev låtar, man var lycklig över att ha fått ihop en låt över huvud taget. De var de första låtarna jag någonsin skrivit och efter andra albumet blev det bättre.

När skriver du?

- Den bästa förutsättningen för mig att skriva är när jag har så mycket ledig tid att jag blir uttråkad. Jag tror att det hjälper till att rensa ur alla distraktioner. Mina låtar handlar om att försöka förstå människor och saker. Jag försöker alltid förstå vad det är som händer. Många saker tolkas ofta som att de antingen är svarta eller vita. Men det finns alltid en tredje väg som du inte uppmärksammat som är det rätta svaret på något sätt.

arkiv/Aimee Mann

Lyssna på låtar från Amiee Manns skiva Bachelor No.2

Jorunn Amcoff