bob hund gör bort sig

...men inte på skiva - och inte på scen

NÖJE

STOCKHOLM

Sju och ett halvt år, elva plattor och en konsertvideo senare är det dags för bob hund att släppa en ny fullängdare.

Var hittar då ett band med en snittålder över 35 motivationen till att gå vidare?

– Det bästa sättet att skaffa sig inspiration är ibland att göra bort sig, säger sångaren Tomas Öberg.

Foto: PETER HOLMLUND
Skall du hänga med? Jomenvisst. Tomas Öberg i högform öser på.

När bob hund för första gången någonsin bjöd in till presskonferens i går var inget sig riktigt likt.

De församlade bjöds både på hemlagad mat och en snurr på ett specialkonstruerat lyckohjul, förutom smyglyssning på några av de 13 spåren från nya albumet.

Trots den gemytliga stämningen kom de flesta frågorna att handla om ifall det går att brinna för musik när man passerat in i yngre medelåldern.

– Det är svårare att få kickar av musik när man är 36 än när man är 17, naturligtvis. Det är svårare att få en kick av vad som helst när man är 36, sa basisten Mats Hellquist med ett leende.

Flamma för musiken

– Man kan brinna för det man gör så in i helvete, men man kanske inte gör det från det man går upp till man går och lägger sig, fortsatte Tomas Öberg. Man kan inte ligga på en jag-vill-slå-hela-

samhället-på-käften-nivå hela tiden. Det tar så mycket på krafterna så man blir alkis eller går under på riktigt om man ska försöka hålla den stilen.

Tomas var också missnöjd med en i hans tycke ofta alltför enkelspårig rockrapportering.

– Det är tråkigt när ett rockband porträtteras som att man antingen är rödögd för att man är bakis och har haft roligare än alla andra i hela Sverige dagen innan, eller att man är nyfrälst för att man var så jävla crazy när man var 20 så att man säger: ”Ja, men nu har jag städat upp mig själv och nu har jag gjort en skiva som handlar om Jesus... ända”. Det finns bara de två sidorna av det hela och det där är bara en massa jävla skitsnack.

Rock'n'roll i stenåldern

Senare på kvällen spelade bandet fem av låtarna från den nya skivan ”Stenåldern kan börja” för en speciellt inbjuden publik. Det jublades, förstås, och hundarna såg ut att längta efter den turné som ska komma i sommar.

– Trots att vi har spelat i rockband i tio år, så har vi ingen erfarenhet av att spela in en skiva och sedan åka ut på turné enligt den klassiska modellen. Så vi är lite nyfikna på hur det känns, sa Tomas Öberg strax innan han gick upp på scenen.

Du kan själv se konserten någon gång i morgon förmiddag här på aftonbladet.se.

LYSSNA PÅ SINGELN:

WEBB-TV

Från en exklusiv spelning för inbjuden publik i Stockholm.

SKIVOR AV BOB HUND:

BOB HUND 2001 - LAGUPPSTÄLLNING:

LÅTARNA FRÅN KONSERTEN:

Peter Holmlund