Filmer om vanliga människors liv

NÖJE
Foto: UNIVERSAL
U-571 är dock en påhittad historia.

Veckans bästa videofilmer berättar om liv som känns verkliga.

I dagens Frankrike eller 70-talets USA. Eller det nya Sverige.

Däremot är ”U-571” påhittad. Det ubåtsäventyret bygger dock på flera olika verkliga händelser under andra världskriget. Men när den spelades in fick engelsk press för sig att den handlade om en speciell händelse när engelska flottan tog tyskarnas Enigma-maskiner.

Så de, och en del politiker som inte kollade fakta, började protestera mot vad de trodde var historieförfalskning. Politikerna fick be om ursäkt när filmen var klar och de lärt sig fakta.

Allt börjar idag

Gripande drama av Bertrand Tavernier. I en före detta gruvstad i norra Frankrike sliter rektorn/läraren Daniel för barnen. Fattigdom och alkoholism. Dokumentär styrka i berättelsen, där amatörer blandas med proffs. En optimism trots allt, en poesi bland kolresterna och de dimmiga vinteråkrarna. (Sandrews)

Virgin suicides

Snygg amerikansk förort på 1970-talet. Fem vackra systrar lever med mycket stränga föräldrar ( James Woods, Kathleen Turner) som knappt låter dem lämna huset. De beundras av unga män som vill bli ihop med systrarna. Och undrar varför de tar livet av sig. (SF)

U-571

Spännande ubåtsfilm från andra världskriget. Väver ihop olika verkliga historier till en påhittad. Bill Paxton, Harvey Keitel och Matthew McConaughey är ombord på ubåten som ska försöka ta en av tyskarnas kod-maskiner. (Sandrews)

Mellan två höstar

Franskt kärleksdrama som följer huvudpersonerna i snabba skisser, ett år skildrat med nedslag. Ett pussel vi sakta får lägga. Sjukdom och uppbrott, förhållanden som dör eller blommar upp. (SF)

Före stormen

Skicklig svensk debut av Reza Parsa. Om en taxichaufför ( Per Graffman) som av tidigare landsmän tvingas göra terrordåd. Och mobbad tonårig pojke som undrar hur han ska göra med sin kärlek och mot sin plågoande i skolan. (New star)

Wonderland

Drama av Michael Winterbottom kring tre systrar i London. Kontaktannonser, graviditet, ensamhet, oro. Ian Hart är supande slarvig pappa. Skakiga bilder och realistisk bild av nöd. Ska det sluta i tragedi eller hopp? (New star)

The opportunist

Christopher Walken är en f d brottsling som har bilverkstad utanför New York. Men räkningarna växer och kanske en kupp kan lösa allt? Cyndi Lauper spelar hans flickvän. (New star)

Taxi 2

Väldigt barnslig handling och nervöst överspel i den här franska actionkomedin för alla som tycker det är jätteskoj med jättehäftiga bilar som går jättefort. Emma Sjöberg som polis är bäst. (Scanbox)

Coyote ugly

Totalt overklig historia om ung kvinna som vill bli låtskrivare och flyttar några mil hemifrån till New York. Där tar hon ett förnedrande jobb som vulgodansande servitris eftersom hon är för blyg för att sjunga. John Goodman är ok som hennes pappa i en historia som bara är klyschor, gjord som rockvideo. (Buena vista)

Jens Peterson