Högsta klass, SVT

NÖJE
Foto: JOAKIM STRÖMHOLM/SVT
Med Wollter som Van Veeteren faller alla bitar på plats.

Jan-Olov Andersson ger till ”Återkomsten”

TV

”Återkomsten”

Thrillerserie i tre avsnitt, SVT 1, fredagar, 21.00

Premiär i kväll för "Återkomsten", efter Håkan Nessers bästsäljare.

Hjälten Van Veeteren lär nu för alltid bli förknippad med Sven Wollters ansikte.

Två och en halv miljon såg i fjol "Det grovmaskiga nätet", första tv-deckaren efter Nessers böcker som utspelas i det fiktiva landet Maardam.

"Återkomsten" är den tredje boken i serien och kretsar kring några mord i både nu- och dåtid. Det handlar mindre om vem mördaren är och mer om psykologin bakom brotten och om poliserna ska hitta rätt bland ledtrådarna - men blir inte mindre spännande för det.

Scenografi, kläder, foto, manus, musik ( Stefan Nilsson!)... det här är en sådan där SVT Drama-produktion där allt håller högsta klass.

Jag har inte läst böckerna, men litar på hustrun som hävdar att med Wollter i kommissarie Van Veeterens kläder, faller alla bitar på plats; hur han pratar, ser ut och rör sig, fast Wollters Van Veeteren är aningen mer sympatisk än böckernas.

Steve Kratz och Fredrik Hammar är seriens komiska inslag som två käbblande poliskollegor, dessutom rivaler om nya kollegan Ewa Moreno ( Åsa Karlin).

Sista avsnittet har en välspelad uppgörelse mellan två skarpa hjärnor, lite som en stillsam variant av mötet Al Pacino/ Robert De Niro i "Heat".

Jan-Olov Andersson