Robert Wells miljonmaskin

Succéturnén Rhapsody in rock kan dra in makalösa 72 miljoner

NÖJE

75 000 biljetter sålde slut i går - på en timme.

Inte konstigt att Robert Wells skålar i champagne.

Hans "Rhapsody in rock"-turnéer väntas dra in smått ofattbara 72 miljoner kronor i år.

Foto: TOMMY MARDELL
DELAR PÅ VINSTEN Robert Wells succékoncept "Rhapsody in rock" är en riktig miljonfabrik. Trots att gästartisterna för sommar- och höstturnén inte är klara så har biljetterna strykande åtgång. Vinsten delar Wells med nöjesproducenten Vicky von der Lanckens bolag Nöjeskontoret.

Den allra första "Rhapsody in rock"-konserten ägde rum i Sundsvall 1989.

Då kom 80 betalande.

- Efter den turnén var jag verkligen inte stadd vid kassa. Jag gick back något fruktansvärt, säger Robert Wells.

Läget har förändrats radikalt sedan dess.

Robert Wells är numera en mycket framgångsrik artist - och affärsman. Hans koncern, med moderbolaget Wells Music AB i spetsen, redovisar en vinst på 8,8 miljoner kronor före skatt i sin senaste årsredovisning. Koncernens tillgångar uppgår i dag till 17,6 miljoner kronor, varav nära 12 miljoner kronor ligger i kassan eller förräntar sig på banken.

Ändå taxerade Robert Wells för en förhållandevis blygsam inkomst på 410 100 kronor.

- Utan min ekonomiske rådgivare Jan Beime hade det inte varit så bra som det är i dag. Han ser till att jag bara plockar ut en rimlig månadslön ur bolaget, inte mer.

Musiken är viktigast

- Men som musiker vill jag inte tänka för mycket på det där utan koncentrera mig på att göra det jag är bra på, säger Robert Wells.

Hans dragningskraft på publiken är odiskutabel. Samtliga drygt 75 000 biljetter till sommarens "Rhapsody in rock"-turné sålde slut på ett par dagar i slutet av november förra året.

Och i går gick lika många biljetter åt - på en timme - till höstvarianten av "Rhapsody in rock" , "Big Ben Boogie Tour", som har premiär den 19 oktober i Luleå. Dessutom tillkommer tre snabbutlysta extrakonserter i Globen (26/10), Scandinavium (2/11) och Baltiska hallen (5/11, redan utsåld). Totalt släpps cirka 175 000 biljetter till ett snittpris, lågt räknat, på 350 kronor. Det ger 61 250 000 kronor i rena biljettintäkter av vilket en stor del kan ligga och förränta sig innan turnéerna drar igång.

Många som ska avlönas

Dessutom säljs t-shirts (cirka 120 kr/st), skivor (cirka 150 kr/st) och program (40 kr/st) vid varje konsert. Det blir 10,5 miljoner i extraintäkter om varje besökare i snitt spenderar 60 kronor i samband med showerna.

- Men tänk då på att 112 man ska få lön, vi har ju en hel symfoniorkester med oss. Dessutom kostar transporter, scenbygge och annat, säger Robert Wells.

Men det blir vinst efter omkostnaderna. Hur mycket är en affärshemlighet, men det handlar sannolikt om stora belopp. Enligt avtal delas överskottet mellan Robert Wells bolag och nöjesproducenten Vicky von der Lanckens bolag Nöjeskontoret.

- Men den vinsten kommer pytsas in i ett riktigt stort projekt som vi planerar för nästa år. Det kommer att sluka pengar, säger Wells.

Folk har köpt biljetter trots att gästartisterna på turnéerna ännu är hemliga. De enda namn som offentliggjorts är Petra Nielsen (sommarturnén) och Robert Gustafsson (höstturnén).

- Det blir riktigt, riktigt bra gästartister - det lovar jag, säger Robert Wells.

Dan Panas