”Jag har aldrig slagit någon”

Michael Nyqvist slår sin hustru på film - igen

NÖJE

Först "Tillsammans". Och nu "Hem ljuva hem".

I båda filmerna spelar Michael Nyqvist, 40, en våldsam familjefar.

- Men männen skiljer sig totalt från varandra. En säger förlåt direkt, den andra ångrar ingenting, säger Michael.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
SÅNT MAN INTE PRATAR OM I filmen "Hem ljuva hem" spelar Michael Nyqvist en våldsam pappa som slår både sin fru och sin son. "Filmen ger röst åt sådant man inte pratar om", säger Nyqvist.

I Lukas Moodyssons succéfilm "Tillsammans" är hans våldsamma beteende orsaken till att familjen flyr till ett kollektiv.

I Dan Yings "Hem ljuva hem" slår han både hustrun ( Kristina Törnqvist) och tonårssonen ( Anastasios Soulis) blodiga - innan de beslutar sig för att göra något åt saken"

"Såna här människor finns"

- Filmen ger röst åt sådant man inte pratar om. Våldet och stumheten som kan finnas bakom den fina fasaden med familj, villa och bil. Kent är arbetslös, har förlorat kontrollen över sig själv, är helt fucked-up. Sådana här människor finns ju. Var tjugonde minut dygnet runt misshandlas en kvinna i Sverige.

Kan du förstå honom?

- Jag tyckte om känslan i manus. Att Kent verkligen älskade sin fru och sitt barn. Våldsbiten, den tog han liksom inte in. Men jag kan aldrig förlåta honom, personligen har jag aldrig slagit en enda människa i hela mitt liv.

Hur var det att spela rollen?

- Tufft. Jag går aldrig in i en roll halvhjärtat. Under inspelningen ville jag inte umgås med Kristina och "Stasse". Han är väldigt duktig och stabil, men jag var faktiskt rädd för att göra honom illa. Han såg rädd ut för mig på riktigt ibland.

"Min farfar slog sina barn"

Inspiration till Kent har han hämtat från alla historier om sin egen farfar.

- Han dog på 1930-talet och är familjens svarta spöke i garderoben. Han slog sina barn med en käpp.

Närmast väntar en helt annan typ av roll - farsen "Å ena sidan"" av Hans Alfredson och Peter Dalle, som har premiär på Dramaten 12 april.

- Det är Lena Nyman, Gunnel Fred, Bertil Norström, Hans Klinga och Johan Lindell, vi trivs jävligt bra ihop, det ska bli roligt att göra något annorlunda.

Scenskola, Lars Norén och filmsuccéer

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM