Därför får vi så lite hiphop

NÖJE

I torsdags konstaterade Aftonbladets Ronny Olovsson att konsertsommaren i Sverige domineras av gubbrock.

Varför är det så lite svart musik på svenska scener?

Foto: SOFIA EKSTÖM
Wyclef Jean drar fullt hus i Globen - i alla fall när han ledde MTV-galan i november.

- De flesta r"n"b- och hiphop-artister har enbart yngre fans. För att fylla Globen måste man ha en publik som sträcker sig över en hel generation, säger Thomas Johansson, chef för Sveriges största konsertarrangör EMA Telstar.

Wyclef, Shaggy och Destiny"s Child trängs på Trackslistan och spelas ständigt på MTV och ZTV. Men på de stora arenorna lyser de med sin frånvaro. Där står i stället Eagles, AC/DC och U2.

Håller de stora arenorna på att bli en frizon för äldre rockmusiker?

- Nej, men rockmusiken har förändrats. Förut var det en konstform enbart för unga, i dag är det musik för alla åldrar, även de som inte har något hår kvar på huvudet, säger Thomas Johansson.

Kommer att förändras

Det kommer dröja ytterligare ett tag innan hiphop och r"n"b är lika etablerade som rock och popmusik.

- Om tio år kommer det säkert vara betydligt fler hiphop-konserter på Globen, säger Thomas Johansson.

Ett annat skäl till att det är så få hiphop-konserter i Sverige är att musikstilen inte har samma livetradition. Jonas Wikström, A&R på EMI, har genomfört konserter med bland andra D"Angelo och Gang Starr. Han menar att hiphop är klubbmusik mer än livemusik.

- Hiphop är inte livemusik på samma sätt som rock. Det blir ofta begränsat med bara skivspelare och MCs. Det finns några få undantag som gör ambitiösa liveshower.

"De saknar respekt"

Rapparen Guru i Gang Starr har turnerat regelbundet i Europa.

- Många rappare kommer till Europa och gör en slö konsert i 20 minuter. De saknar respekt för publiken, vilket är jättesynd, säger Guru.

I dag är det EMA Telstars "yngre" samarbetspartner Luger och Motor som ligger bakom de flesta hiphop-konserter. Senast var det Eminem.

- Om vi var säkra på att Jay-Z sålde lika många biljetter som Mark Knopfler skulle vi ta hit honom, säger Thomas Johansson.

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM