Kändisjippon ger 300 miljoner till välgörenhet

NÖJE

Under de senaste veckorna har Englands kändisar verkat lite, lite tokigare än vanligt.

Men nej, det är ingen ”galna kändis-sjuka” som brutit ut.

Allt handlar om välgörenhet.

Comic Relief startades 1985, och återkommer vartannat år. Komiker och artister samlas för att samla in pengar till välgörenhet. Med humorn som vapen. Även de hippaste larvar sig gärna för den goda saken.

Under de femton år som Comic Relief funnits har över 2 miljarder kronor samlats in. Årets insamling ser ut att slå rekord.

Årets kampanj avslutades i fredags med en heldagsgala i brittisk tv, ”Red Nose Day”. Där sändes massor av galna upptåg som spelats in under den senaste månaden.

Många idéer

I år har uppfinningsrikedomen varit ännu större än vanligt.

Eller vad sägs om:

Komikern Billy Connolly dansade naken på Picadilly Circus i London efter att den första miljonen pund samlats in. 12,6 miljoner tittade.

Ali G fick en exklusiv intervju med David och Victoria ”Posh Spice” Beckham och körde rätt hårt med paret. En av frågorna till David: ”Får jag ligga med din fru?”

En kändisvariant av dokusåpan ”Big Brother” (som bara kördes i två veckor, men ändå) drog in miljoner. Deltagare: bland andra Boyzone-sångaren Keith Duffy, boxaren Chris Eubank och komikern Jack Dee (som vann).

En parodi på dokusåpan ”Popstars”, där Rowan ”Mr Bean” Atkinson som promotor dissade de hoppfulla tävlandena. På uttagningen sjöng Robbie Williams ”Angel” - och fick ett hånskratt till svar. Detsamma hände ”Titanic”-stjärnan Kate Winslet som försökte sig på en egen tolkning av filmlåten ”My Heart Will Go On”.

Två nya ”miniböcker” om Harry Potter säljs exklusivt till förmån för Comic Relief. Succé? Gissa...

300 miljoner insamlade

Med ännu några dagar kvar av insamlingen har komikerna fått ihop smått otroliga 25 miljoner pund - cirka 300 miljoner kronor. De kommer att fördelas mellan olika projekt för välgörenhet i Storbritannien och Afrika.

Något för Sverige att ta efter, kanske?

Mattias Källman